'Boer zijn is de route die het beste bij mij past'

De Nationale Agrarische Jongerendag op 18 januari in Apeldoorn gaat over lef hebben, veerkracht tonen en kansen grijpen. Nieuwe Oogst sprak voorafgaand met twee jonge boeren die vertellen wat hen drijft en hoe zij de moed erin houden.

%27Boer+zijn+is+de+route+die+het+beste+bij+mij+past%27
© Dirk Hol/Marcel van Kammen

Arnold in 't Veld (31) boert met zijn ouders en zus op het Eiland van Dordrecht op een bedrijf van ruim 150 hectare met akkerbouw, vleesvee en een paardenpension even buiten de gelijknamige stad. Hij zegt positief en relaxed in het leven te staan in een gebied waar nog ontwikkelruimte is. In 't Veld volgde de MAS in Sommelsdijk en werd boer omdat het ondernemen hem meer kansen biedt.

Ik kreeg de kans om erin te groeien en zie het meer als een hobby die geld opbrengt

Arnold in 't Veld, boer op het Eiland van Dordrecht

Susan Dijkshoorn (27) in het Friese Wytgaard is zowel boer, bestuurder als docent Veehouderij bij hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Na haar studie Dierwetenschappen aan Wageningen University & Research is ze in de vof gegaan met haar schoonouders en vriend en bleef ze betrokken bij het bedrijf van haar ouders. Ze wil niets liever dan boer zijn, zegt ze. 'Het zit in mijn hart.'


Hoe houden jullie het positief?

In 't Veld: 'Het is hier een akkerbouwgebied waar weinig belemmeringen op liggen. We kunnen goed beregenen en halen mooie opbrengsten. Als je zo je geld kunt verdienen, maakt het je gelukkig. Ik ben daarin net zoals mijn ouders positief ingesteld.'

Dijkshoorn: 'Het is mooi werk om te doen, ondanks de druk die het oplevert. Ik blijf positief door me steeds te informeren over de ontwikkelingen om me heen en rustig mijn eigen pad te volgen. Je moet je niet te snel laten ontmoedigen en blijven genieten van de dingen die je leuk vindt.'


Waarom wilden jullie boer worden?

In 't Veld: 'Tot een jaar of 15 wist ik het niet. Maar de gelegenheid om te ondernemen gaf de doorslag. Ik kreeg de kans om erin te groeien en zie mijn werk als boer meer als een hobby die geld opbrengt.'

Dijkshoorn: 'Ik vind het een prachtig beroep en word er gewoon blij van. Van mijn ouders hoefde ik niet per se boer worden. Maar ik hielp mijn vader van jongs af aan al bij het verzorgen van de dieren. Het vak van boer is zo veelzijdig en je bent echt bezig op alle niveaus, van productie tot en met management, strategie en beleid.'


Hebben jullie weleens getwijfeld of dit het beste vak was voor jullie?

In 't Veld: 'Ik heb eigenlijk nooit getwijfeld of ik wel boer wilde worden, maar als je echt rijk wilt worden moet je een ander beroep kiezen. Ik vind het juist mooi dat je zo je geld kunt verdienen.'

Dijkshoorn: 'Ook ik heb nooit getwijfeld, ik ken een diepe innerlijke gedrevenheid om boer te zijn. Daarbij heb ik wel bewust gekozen voor een goede opleiding. Boer worden omdat je niks anders kan, is er niet meer bij. Dat merk ik ook aan mijn studenten, die zijn allemaal supergemotiveerd.'


Hebben agrarische jongeren het wat dat betreft moeilijker dan jongeren met bijvoorbeeld een kantoorbaan of werk in de bouw?

In 't Veld: 'Ieder beroep heeft wel iets belastend. Als je een kantoorbaan hebt krijg je ook targets opgelegd van je baas. Ik ben vrij in het maken van mijn eigen keuzes. Ondanks de regeldruk kan ik nog over veel dingen zelf beslissen. Mijn vader geeft me de ruimte het akkerbouwbedrijf te runnen. Zo voel ik weinig beperkingen.'

Dijkshoorn: 'Je moet lol hebben in het aanpassen, dat is het ondernemer zijn. Ik denk dan de route te volgen die het beste bij mij past. Dat wil niet zeggen dat alles makkelijk is. Als thema's je raken of moeilijk op het bedrijf zijn in te passen, kan dat best zwaar zijn. De kunst is om een nieuwe weg te vinden, al moet je er hard voor werken.'


Hoe houden jullie de moed erin?

In 't Veld: 'Ik kijk altijd naar wat beter kan en hoe ik wat meer kan verdienen. Maar werken in goede harmonie staat voor mij voorop.'

Dijkshoorn: 'Blijven ontwikkelen vind ik een doorlopend proces. Dat moet je zelf wel leuk vinden als ondernemer. Altijd in beweging zijn, dat is wat boeren drijft. Wat wij doen en wie wij zijn raakt ons in het hart. Boeren en tuinders zijn goed in aanpassen, mits er een goed verdienmodel achter steekt.'


Hoe is het om boer te zijn? Is het veel moeilijker geworden dan pakweg tien, vijftien jaar terug?

In 't Veld: 'Dat is lastig te zeggen. Ja, in vergelijking met tien jaar terug zijn er meer regels waar je je als agrarisch ondernemer aan moet houden. Aan de andere kant maken technische ontwikkelingen als gps en digitalisering het werken makkelijker.

'Mijn vader moest vroeger terug naar huis om iets op te zoeken. En al die nieuwe regels, daar heb je nu gewoon mee te dealen. Die bureautijgers in Den Haag gaan niet meer weg.'

Dijkshoorn: 'Elke tijd kent zijn eigen moeilijkheden, of je zoals vroeger met de hand molk, of nu vaker met een robot. Wat wel is veranderd, is de druk uit de samenleving. Zo kent het beroep altijd wel uitdagingen.'


Zien jullie leeftijd

In 't Veld: 'We zijn hier op het Eiland van Dordrecht als groep jongere agrariërs vrij positief ingesteld. En als er eens wat is, zoals een extreem nat najaar, helpen we elkaar met oogsten. We kijken hier niet tegen elkaar op. We laten iedereen in zijn waarde.'

Dijkshoorn: 'Ik zie ze wel, maar de meeste jonge agrariërs zijn gedreven en positief ingesteld. Anders begin je er ook niet aan. Ze zien de moeilijkheden wel maar willen gewoon. Tegen de twijfelaars zou ik zeggen: vraag je af waar je blij van wordt. Als je werk in die hoek zit, kom je er wel.'


Jongerendag met 'boostpotentie'

De Agrarische Jongerendag op 18 januari in het Theater Orpheus in Apeldoorn kent dit jaar een primeur. Meer dan tien coöperaties slaan de handen ineen om de jonge boer, teler of kweker een positieve boost te geven. Het wordt een dag waarop zij hun uitdagingen kunnen omzetten in kansen. Volgens de organisatoren zit het evenement boordevol sterke sprekers van binnen en buiten de sector, praktische masterclasses, energieke activiteiten en ook een theaterstuk. 'We laten jongeren verrassen door visionaire sprekers, leren ze out of the box te denken, dagen ze uit met grensverleggende ideeën en ontdekken de revolutie die begint met een eigen visie.' Kernwoorden zijn: positief geladen, de kracht van samen en vernieuwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer