Recordomzet bij REO Veiling geen reden tot blind vertrouwen in 2024

REO Veiling heeft het afgelopen jaar afgesloten met een recordomzet van 238,9 miljoen euro. Dat is bijna 20 miljoen euro meer dan het record uit 2021. Dit vertelde voorzitter Rita Demaré deze week in haar jaarlijkse nieuwjaarsboodschap. ‘Maar ondanks deze resultaten zijn de economische verwachtingen voor 2024 niet meteen 'zot' optimistisch.’

Recordomzet+bij+REO+Veiling+geen+reden+tot+blind+vertrouwen+in+2024
© REO Veiling

Tomaten blijven het belangrijkste product voor de Belgische groente- en fruitveiling uit Roeselare. Vorig jaar kwam de omzet van deze productgroep uit op 50,6 miljoen euro. Daarna volgen prei, witlof en aardbeien. De omzet van de tien belangrijkste producten kwam het afgelopen jaar uit op ruim 197 miljoen euro. ‘Dit betekent niet dat we de kleinere en nicheproducten loslaten. Integendeel, het streven is om een breed gevarieerd assortiment aan te blijven bieden’, zegt Demaré.

Ondanks de goede resultaten is Demaré voorzichtig met de verwachtingen voor het nieuwe jaar. ‘De economische verwachtingen voor 2024 zijn niet meteen zot optimistisch. Dit komt door bijvoorbeeld de renteschommelingen of de aanslepende oorlog in Oekraïne en Gaza. Ook de inflatie en hoge kosten blijven een grote ongerustheid voor onze bedrijven.’


Anderzijds geeft ze aan dat gezonde, lokale voeding ook een belangrijk thema blijft voor de consument. ‘Dit kan juist zorgen voor een toenemende vraag naar verse groenten en fruit.’


Aanbod neemt toe

Naast de marktvraag gaat Demaré in haar nieuwjaarstoespraak in op het aanbod. ‘Door normalisering van de energieprijzen zijn tegen het einde van de maand weer volop tomaten beschikbaar. Het aanvoervolume van de buitenteelten wordt mede bepaald door het weer. Door de vele regen hebben telers moeite met oogsten. Kopers willen productzekerheid, dat begrijpen we. Aan ons de taak om daar dagelijks aan tegemoet te komen.’

Verder staat 2024 voor REO Veiling in het teken van professionalisering en interne veranderingen, zegt Demaré. ‘We willen doorgaan met het project REO 2.0. Uitgangspunt daarbij is dat REO Veiling er dient te staan voor de volgende generaties en dat een status quo onaanvaardbaar is’, meldt ze in haar toespraak.

‘Het jaar 2024 zal intern vooral een jaar worden van verdere stappen zet in de gestarte veranderingen, maar ook van het zich stilaan thuis beginnen te voelen in deze nieuwe cultuur’, besluit Demaré.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer