Bayer gaat groentezadenlocatie in Enkhuizen fors verduurzamen

Bayer Crop Science start met een verduurzamingstraject op de groentezadenlocatie in het Noord-Hollandse Enkhuizen. Met de investeringen wordt een daling in het gasverbruik en de broeikasgasuitstoot gerealiseerd. Doel is dat de renovatie eind 2025 gereed is.

Bayer+gaat+groentezadenlocatie+in+Enkhuizen+fors+verduurzamen
© Twan Wiermans

De geschiedenis van de groentezadenlocatie in Enkhuizen gaat terug tot 1878. Sindsdien is meerdere keren uitgebreid en vernieuwd. ‘Maar zelden zo ambitieus als nu’, zegt vestigingsmanager Rick van Zoeren in een persbericht. ‘Deze miljoeneninvestering onderstreept het belang van de locatie in Enkhuizen voor Bayer, ook naar de toekomst toe.’

De renovatie betreft vier gebouwen. De buitenkant van de gebouwen wordt volledig vernieuwd. ‘In de praktijk betekent dit onder meer nieuwe ramen en kozijnen, een vernieuwde entreehal en sterk verbeterde isolatie van de binnen- en buitenmuren en het dak’, legt Van Zoeren uit.


Verder worden de verwarmingssystemen vernieuwd. ‘Er komt een systeem voor hergebruik van proceswater en de vestiging gaat via een veld met meer dan 2.600 zonnepanelen in de eigen energiebehoefte voorzien. Ten slotte worden diverse oplaadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd.’


Klimaatneutraal

Als gevolg van de geplande investeringen daalt het gasverbruik van de locatie in Enkhuizen met zo’n 36 procent. De uitstoot van broeikasgassen wordt met ruim 325.000 kilo CO2 teruggebracht. ‘Dat staat gelijk aan het planten van bijna 13.000 bomen of 26 hectare met volgroeide bomen’, stelt Van Zoeren in het persbericht.

Doel is dat de vestiging in 2030 klimaatneutraal is. ‘Samenvattend zal de vestiging een stuk duurzamer worden, waarbij verschillende acties eerst kosten vergen maar later financieel terugverdiend worden in bijvoorbeeld lagere kosten voor energie, water en onderhoud. De operatie verenigt dus een duurzaamheidsambitie met een economische’, meldt Van Zoeren.

Het verduurzamingstraject is opgedeeld in drie fases. Doel is om de renovatie eind 2025 af te ronden.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer