Dierenbescherming: extra geld nodig voor staartenregeling

De subsidieregeling voor samenwerkingsverbanden die willen stoppen met couperen is met 1 miljoen euro overtekend. De Dierenbescherming roept demissionair minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) op om op zoek te gaan naar extra geld.

Dierenbescherming%3A+extra+geld+nodig+voor+staartenregeling
© Varkens Archief

'Het is zeer verheugend om te zien dat vanuit de varkenshouderij zo'n grote belangstelling is om te werken aan het terugdringen van het couperen van staarten', schrijft Bert van den Berg van de Dierenbescherming. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland moet de aanvragen voor de staartenregeling nog wel toetsen aan de algemene voorwaarden voor Europese landbouwsubsidies. Vervolgens moet een hiervoor ingestelde commissie de aanvragen beoordelen op zaken als doelbereik en efficiëntie.

Van den Berg hoopt dat er extra geld beschikbaar komt voor de regeling. Dit kan volgens hem door de kaasschaaf te halen over de basis hectarepremies of door extra geld beschikbaar te stellen vanuit de Nederlandse schatkist. Het alternatief is dat het overtekenen ten koste gaat van de subsidie per aanvrager of het budget voor de tweede tranche. Per aanvraag was tussen de 125.000 en 500.000 euro beschikbaar.

'Het is deels maatwerk per varkensbedrijf om te bekijken welke maatregelen in huisvesting en verzorging nodig zijn om met het couperen van varkensstaarten te stoppen', schrijft Van den Berg. De EIP-regeling (Europees Innovatie Partnerschap) en hopelijk daaropvolgend een ecoregeling noemt hij dan ook hard nodig om varkenshouders hierbij te ondersteunen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer