'Kamerleden frustreren Convenant dierwaardige veehouderij'

De motie van D66 voor een verbod op ingrepen bij dieren per 1 januari 2025 frustreert het traject naar het Convenant dierwaardige veehouderij, stelt POV-voorzitter Linda Verriet. De motie werd vorige week door de Tweede Kamer aangenomen, terwijl hierover al afspraken lopen in het kader van het convenant.

%27Kamerleden+frustreren+Convenant+dierwaardige+veehouderij%27
© Varkens Archief

D66 stelt dat de sector voldoende tijd heeft gehad om alternatieven voor ingrepen bij dieren, zoals het couperen van varkensstaarten, te ontwikkelen. 'Maar Tweede Kamerleden weten dat er al geruime tijd hard wordt gewerkt aan een Convenant dierwaardige veehouderij. Veel partijen zetten daar samen de schouders onder om te komen tot een breed draagvlak in de samenleving. Deze motie frustreert dit al lopende proces', reageert voorzitter Linda Verriet van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

In het Convenant dierwaardige veehouderij komen de ambities voor de sector in 2040 te staan, maar ook randvoorwaarden zoals vergunningverlening, verdienvermogen en 'level playing field'. De veehouderijsectoren en ketenpartners voeren intensief overleg over de inhoud, waarbij fysieke ingrepen een van de thema's is. De jaartallen naar voren halen is voor LTO Nederland en POV geen onderwerp van gesprek.


'Voor de varkenshouderij zijn al afspraken vastgelegd in het actieprogramma Vitale Varkenshouderij', geeft Verriet aan. De Kamermotie van D66 zorgde voor veel vragen bij POV-leden. 'Een motie is geen wetgeving. Het is aan het kabinet om te beslissen wat er met een aangenomen motie gebeurt. De minister had deze motie ontraden.' POV gaat ervan uit dat de overheid blijft vasthouden aan gemaakte afspraken en die niet laat overrulen door 'moties in campagnetijd'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer