Duitsers introduceren lesmateriaal over varkens met krulstaarten

In Duitsland is lesmateriaal ontwikkeld over het houden van varkens met krulstaarten. Het is bedoeld voor de beroepsopleidingen van varkenshouders en medewerkers, maar ook beschikbaar voor boeren die hiermee aan het oefenen zijn.

Duitsers+introduceren+lesmateriaal+over+varkens+met+krulstaarten
© Netzwerk Fokus Tierwohl

In Duitsland bestaat sinds 2019 een actieplan om te komen tot het houden van varkens met een krulstaart. Twee keer per jaar moeten varkenshouders een risicoanalyse op hun bedrijf uitvoeren en aangeven welke stappen zijn genomen in het verminderen van bijten aan oren en staarten. Op deze manier gaan ze stapsgewijs naar het houden van varkens met krulstaarten.

Het Netzwerk Fokus Tierwohl heeft meerdere onderzoeken lopen naar bijvoorbeeld hokinrichting, klimaat, de rol van voer en water, hokverrijking om bijtgedrag te voorkomen en hoe in te grijpen als het toch misgaat. Op basis van alle kennis tot nu toe is lesmateriaal ontwikkeld voor de beroepsopleidingen.

Dat materiaal is ook relevant voor Nederlandse varkenshouders die op weg naar 2030 bezig zijn met bijtgedrag aanpakken en varkens met krulstaarten houden. De modules over de oorzaken van bijtgedrag en de aanpak ervan zijn het interessantst.

De verschillende modules zijn te vinden op fokus-tierwohl.de. Er zijn ook meerdere video's gemaakt over het houden van varkens met krulstaarten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer