Aanbod varkens geen reden voor prijsdaling

De Vion-vleesvarkensnotering in de eerste week van 2024 is 2,01 euro exclusief btw. Dat is onveranderd ten opzichte van de 2,19 euro inclusief btw in de laatste week van 2023. Wel meldt Vion een ruim aanbod aan vleesvarkens met oplopende gewichten.

Aanbod+varkens+geen+reden+voor+prijsdaling
© Vion

Daarbij loopt de afzet van de ham en het voorstuk moeizaam en verslechtert de opbrengst. Er is weinig kooplust binnen de Europese vleesafzetmarkten en forse concurrentie van Denemarken en Spanje. Bijproducten zijn nogmaals gezakt in opbrengst. Dit heeft volgens de vleesverwerker invloed op de noteringen de komende tijd.

Hoe de vraag naar vlees uitpakt, is afwachten. Door de lagere slachtaantallen van de afgelopen weken zijn er geen grote vleesvoorraden. Mede door het geringere aantal varkensslachtingen van zo'n 250.000 in week 51 en de bijna 146.000 in week 52.


Slachtgewicht

Volgens de productiemonitor van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) is het aanbod de komende weken niet extra hoog. Het aantal slachtrijpe vleesvarkens komt net onder de 300.000 varkens per week uit. Daarbij loopt het slachtgewicht licht op van 99,5 naar 101 tot mogelijk 101,5 kilo, zegt POV-directeur Theo Duteweerd.

Komende weken zijn er 10.000 tot 15.000 minder varkens dan in 2023

Theo Duteweerd, directeur Producentenorganisatie Varkenshouderij

'Daarmee is er minder aanbod dan vorig jaar in dezelfde periode. Toen kwam het aantal slachtingen op 310.000 tot 315.000 uit. Vanuit de aanbodkant is er dan ook zeker geen reden voor een daling van de prijzen en gezien de prijsontwikkelingen in de rest van Europa is er ook geen reden om een prijsdaling te verwachten.'

Ook varkenshandelaar Jan Vernooij ziet aan de aanbodkant geen reden voor een prijsdaling. Of de vraag onder druk staat, weet hij niet. 'Dat roepen ze natuurlijk wel allemaal, maar dat gebeurt altijd in deze periode. Het kan zijn dat de prijs hierdoor wat onder druk komt te staan, maar ik verwacht dan snel een stabilisering.'


Terugkomers

Bij de biggen is het verhaal duidelijk. Er is een tekort aan biggen en zeker aan biggen voor de Beter Leven-concepten. Het tekort komt doordat er wat extra terugkomers zijn geweest bij de zeugen. Mochten de prijzen voor vleesvarkens dalen, dan zullen de biggenprijzen volgens Vernooij stabiliseren.

Blijven de vleesvarkensprijzen gelijk, dan stijgen de biggenprijzen. Dat kan er volgens de handelaar toe leiden dat vleesvarkenshouders besluiten geen biggen op te leggen. 'De putten zitten vol en als de vleesvarkensprijzen onder druk komen, is het moeilijk om de investering in de biggen terug te verdienen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer