Veehouders met interesse in duurmelken gezocht

In mei 2023 startte het onderzoeksproject OptiLac. Doel van het project is het vinden van de optimale lactatielengte per koe. Voor het project worden nu melkveehouders gezocht die daarover willen meedenken.

Veehouders+met+interesse+in+duurmelken+gezocht
© Niels de Vries

Duurmelken, ofwel het bewust verlengen van de lactatie door de inseminatie uit te stellen, kan interessant zijn voor het verbeteren van de koegezondheid en levensduur. Maar niet iedere koe is daarvoor geschikt. Binnen het project OptiLac wordt een beslismodel ontwikkeld waarmee veehouders de optimale lactatielengte per individuele koe kunnen bepalen.

Het beslismodel maakt gebruik van zowel informatie van individuele koeien als van specifieke bedrijfsinformatie. Daarnaast worden voerstrategieën onderzocht om koeien met een verlengde lactatie te ondersteunen door vervetting te beperken en de melkproductie te behouden.

Ook wordt gekeken naar kenmerken van de koeien, bedrijfskenmerken en voerstrategieën. Voor het uitwisselen van kennis en eventueel ook van gegevens over duurmelken, worden veehouders opgeroepen zich aan te sluiten bij het netwerk OptiLac.


Uitwisselen en optimaliseren

Doel van dit netwerk is tweezijdig. Enerzijds kan het netwerk dienen als klankbordgroep waarmee intensief informatie wordt uitgewisseld ten aanzien van praktijkervaringen en de eerste onderzoeksresultaten. Anderzijds kunnen de gegevens van de melkveebedrijven in het netwerk gebruikt worden voor het optimaliseren van het beslismodel.

Zowel veehouders met interesse in duurmelken, maar die nog geen ervaring hebben, als veehouders die ook bewust zelf actief bezig zijn met het verlengen van de lactatie zijn welkom. De startbijeenkomst wordt medio februari gepland. OptiLac is een project in de vorm van een publiek-private samenwerking (pps) en wordt gefinancierd door Lely, ZuivelNL, Melkveefonds en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook CRV en ForFarmers dragen bij aan het project.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer