Kick-off tuinbouwvisie Limburg: 'Bezint en begint'

Samen met ondernemers, regiogemeenten en kennispartijen gaan provincie Limburg en belangenbehartiger LLTB aan de slag met het 'Toekomstperspectief Tuinbouwketen Limburg'. Daarin worden toekomstplannen gemaakt voor de Limburgse tuinbouwsector. Twee weken geleden vond in Venlo de aftrap plaats.

Kick%2Doff+tuinbouwvisie+Limburg%3A+%27Bezint+en+begint%27
© LLTB

Wat zijn de ambities voor de Limburgse tuinbouwsector? Hoe staat het er momenteel voor binnen de tuinbouwketen en waar wil ze naartoe? Wat gaat goed, waar kan de sector verbeteren en wat is daarvoor nodig? Deze vragen vormden de start van het nieuwe initiatief.

Het 'Toekomstperspectief Tuinbouwketen Limburg' gaat bestaan uit een gedragen tuinbouwvisie en -uitvoeringsagenda. Een visie, omdat er volgens de initiatiefnemende partijen goed moet worden nagedacht, ofwel 'bezinnen'. Een uitvoeringsagenda, omdat de visie niet mag verzanden in woorden, ofwel 'beginnen'.

Nooit eerder kwamen zoveel uitdagingen op de sector af en was het risico zo groot om in alle haast een verkeerde koers te kiezen, stelt de LLTB. Voor de visie en uitvoeringsagenda staat de vraag wat de tuinbouw betekent voor de maatschappij centraal. Onder het motto 'bezint en begint' gaan praktijkdeskundigen met elkaar in gesprek.

We hebben alles om keten blijvend duurzaam en gezond succes te maken

Jasper Kuntzelaers, landbouwgedeputeerde Limburg

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA): 'Ik zie de kassen, velden, veiling, verwerkers. De toeleverende maakindustrie, zaadveredelaars, kwekers, labs op en buiten de campus, verslogistiek, scholen en al die consumenten. Wij hebben hier in Limburg alles om de tuinbouwketen een blijvend duurzaam en gezond succes te laten zijn.'

Hoofdbestuurder Fons Kersten van de LLTB gaat in op het doel van de samenwerking: 'De intentie is om te komen tot een actuele, integrale en gemeenschappelijke visie voor het tuinbouwcluster Greenport Venlo, dat een basis is voor samenwerking en beweging.'

Partijen gaan over diverse onderwerpen het gesprek voeren. Denk aan gezonde en betaalbare voeding, duurzaam produceren voor en door de eigen regio en Euregio, het belang van banen en regionaal inkomen en duurzaam gebruiken en leveren van energie en warmte. Ook de export van verse producten komt aan bod, net als de export van hightechproducten en kennis en uitdagingen rond arbeidsmigranten en gewasbescherming.


Diverse partijen

Naast de provincie en LLTB hebben diverse andere partijen hun medewerking toegezegd. Waaronder Glastuinbouw Nederland, Greenports Nederland, Brightlands Campus Greenport Venlo, Rabobank Limburg, Fontys Hogeschool, HAS green academy, gemeenten in Noord-Limburg en Royal ZON samen met telersverenigingen.

Het 'Toekomstperspectief Tuinbouwketen Limburg' moet in juni 2024 klaar zijn. Ook experts uit de keten zijn volgens de initiatiefnemers van harte welkom om het gesprek aan te gaan.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer