LTO: 'Timing publicatie ontwerpgebiedsplannen ongelukkig'

LTO Nederland plaatst vraagtekens bij de publicatie vrijdag van het ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De boerenorganisatie vindt die timing niet gelukkig.

LTO%3A+%27Timing+publicatie+ontwerpgebiedsplannen+ongelukkig%27
© Job Hiddink

De belangenorganisatie vindt het niet verstandig dat het demissionaire kabinet deze verstrekkende plannen ter inzage legt tijdens nieuwe coalitiebesprekingen, waar deze politiek geladen onderwerpen op tafel liggen.

‘Tijdens het debat over de verkiezingsuitslag benadrukten diverse partijen immers dat er, sinds de Tweede Kamerverkiezingen, een nieuwe politieke realiteit is ontstaan. Met deze terinzagelegging gaat het kabinet eraan voorbij dat kiezers massaal hebben aangegeven dat ze een koerswijziging willen.’


Het ontwerp-NPLG mot op cruciale onderdelen anders, vindt LTO. ‘Essentieel is dat de doelen haalbaar, realistisch en juridisch uitvoerbaar moeten zijn. Het bespreken van nieuwe doelen voor het platteland heeft nauwelijks zin zonder duidelijkheid over de financiën die daarvoor nodig zijn.’

De gebiedsplannen die van 16 januari zes weken lang ter inzage liggen roepen volgens LTO vooral vragen en onzekerheid op. 'In 2030 moet er 16.000 hectare extra nieuwe natuur worden gerealiseerd en 180.000 hectare nieuwe agrarische natuur. Maar financiële dekking ontbreekt momenteel. Sterker nog: in de begroting voor 2024 heeft het ministerie laten zien dat er niet eens voldoende budget is om het bestaande agrarische natuurbeheer in de been te houden.’


Zonder regelingen

Daarnaast vindt de belangenorganisatie het opmerkelijk dat het ontwerp NPLG met alle doelen is gepubliceerd zonder dat de regelingen voor verplaatsen en innoveren voor boeren bekend zijn.

‘In het NPLG wordt gesproken over nieuwe overgangsgebieden, over bufferzones, over het verhogen van grondwaterpeilen en over nieuwe wettelijke instrumenten waarmee dit alles opgelegd gaat worden. Maar de enige vraag die boeren daarbij stellen – of ze in de toekomst nog wel een boterham kunnen verdienen als ze al deze aanpassingen doorvoeren – wordt afgedaan met intenties en onzekerheden’, aldus LTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer