Kostprijs biggen en vleesvarkens lager door lagere voerkosten

De kostprijs van een big en een vleesvarken is dit jaar 3 tot 5 procent lager dan vorig jaar. Dat lag in de lijn der verwachting omdat de voerprijzen vorig jaar piekten en de kostprijs 25 procent liet stijgen. De totale kosten per zeug worden nu berekend op 2.100 euro per jaar en op 670 euro per jaarvarken.

Kostprijs+biggen+en+vleesvarkens+lager+door+lagere+voerkosten
© Twan Wiermans

De voerprijzen zijn dit jaar 13 tot 20 procent lager dan in 2022. Hogere bouwkosten en een oplopende rente laten de huisvestingskosten stijgen en temperen de kostprijsdaling.

Volgens cijfers van Wageningen Livestock Research bedragen de totale kosten per zeug 2.100 euro exclusief btw per jaar. Bij een productie van dertig biggen van 25 kilo per jaar betekent dat een kostprijs van 70 euro per big. Is een vermeerderingsbedrijf 10 procent productiever, dan daalt de kostprijs per big met 9 procent naar 63,63 euro.

Wageningen Livestock Research berekent bij vleesvarkens de totale kosten per vleesvarken op 670 euro per jaarvarken. Levert een vleesvarkenshouder drie vleesvarkens per plaats per jaar af, dan zou die 223,33 euro per stuk op moeten brengen. Bij een gemiddeld slachtgewicht van 98 kilo zou de kostprijs uitkomen op 2,28 euro per kilo vlees. Levert een vleesvarkenshouder 3,3 even zware vleesvarkens per plaats af, dan daalt die kostprijs naar 2,07 euro per kilo vlees.


Opbouw

De voerkosten maken 43 procent van de kostprijs uit. Bij zeugen zijn de huisvestingskosten de tweede hoogste kostenpost. Die maken 21 procent van de kosten uit.

Bij vleesvarkens zijn na de voerkosten de biggenkosten de belangrijkste kostprijsbepalende factor, namelijk 32 procent. 10 procent van de kostprijs van een vleesvarken wordt bepaald door de huisvestingskosten. Arbeidskosten zijn goed voor minder dan 3 procent. Bij de zeugenhouderij is arbeid een belangrijkere kostenpost en maakt 10 procent van de kostprijs per big uit.

Wageningen Livestock Research publiceert elk jaar in juli een nieuw biggenprijzenschema. Dit schema geeft een richtprijs voor biggen exclusief btw, gekoppeld aan de vleesprijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer