Rabobank: 2023 goed jaar vleespluimveesector

Met voermarges die ruim boven het gemiddelde lagen, was 2023 een goed jaar voor de Nederlandse pluimveesector. Mede als gevolg van de overstap naar 1 ster van het Beter Leven-keurmerk en de impact van de vogelgriep was er minder aanbod dan vraag, wat resulteerde in hoge vleeskuikenprijzen. Daarbij namen de voerkosten geleidelijk af.

Rabobank%3A+2023+goed+jaar+vleespluimveesector
© Marcel Berendsen

Dat stelt de Rabobank in de laatste pluimvee-update. In 2023 was de markt voor vleeskuikens lang stabiel, maar sinds oktober daalden de prijzen met ongeveer 10 procent. Die daling was vooral het gevolg van het toenemende aanbod van kip, vooral borstvlees, op de Europese markt, wat vooral de reguliere vleeskuikenhouderij treft.

De bank verwacht voor 2024 veranderende omstandigheden, omdat als gevolg van een hoger besteedbaar inkomen voor de consument de vraag naar kippenvlees zal herstellen. Hierdoor kan de kip nog worden verwaard en groeit ook de vraag naar kippenvlees met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk en andere duurdere producten en concepten. Als gevolg van de introductie van 1 ster van het Beter Leven-keurmerk als basis in het assortiment is de gemiddelde prijs van kip dit jaar met 30 procent gestegen.

Zo verwacht de bank dat in Europa de vraag naar kip in 2024 met 1,5 tot 2 procent groeit ten opzichte van dit jaar. Daarbij wordt het aanbod geremd, ook in Nederland. Daarnaast is er spanning, omdat de Europese retail, foodservice en voedingsmiddelenbedrijven aan de slag moeten om de doelen in het kader van de European Chicken Commitment te halen. Het aanbod van reguliere kip zal verder dalen.


Minder productie

De uitvoer van kip zal verder afnemen door een aanhoudend verminderd Nederlands aanbod. De Nederlandse kipproductie daalde dit jaar met 2,7 procent. Het afnemende Nederlandse aanbod wordt steeds meer gecompenseerd door invoer, vooral uit Duitsland en Polen. In dat laatste land nam de kipproductie met 3 procent toe.

Voor het komende jaar verwacht de Rabobank dat de productie in Nederland en België verder afneemt, vooral als gevolg van een verdere verschuiving naar langzaam groeiende kipconcepten. Ook in Duitsland zal de groei naar verwachting verder afzwakken, zowel door een grotere neiging naar meer extensieve productie als door beperkte mogelijkheden voor de uitbreiding van pluimveestalcapaciteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer