Productie en consumptie pluimveevlees en eieren groeien

De productie en consumptie van eieren en pluimveevlees blijven de komende jaren groeien. De productie zal verplaatsen naar de groeimarkten en Nederland blijft een grote rol houden in de export van eendagskuikens en vooral broedeieren.

Productie+en+consumptie+pluimveevlees+en+eieren+groeien
© Marcel Berendsen

Dat zei sectormanager vleeskuikens Wout van Wolfswinkel van De Heus op 5 oktober tijdens zijn inleiding ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Poultry Expertise Centre in het Gelderse Barneveld.

De sectormanager is daarnaast president van de Europese organisatie voor eendagskuikens en broedeieren en exportconsultant bij de Nederlandse tak hiervan, de COBK. Hij heeft daarmee een brede blik op de ontwikkeling in de wereldwijde pluimveehouderij.


Wereldwijde groei

Volgens voorspellingen van de voedsel- en landbouworganisatie groeit de productie van pluimveevlees wereldwijd met jaarlijks 2,4 procent tot 2030 en de eierproductie met jaarlijks 1,6 procent. Dat gebeurt vooral in de Aziatische groeimarkten. De consumptie van pluimveevlees stijgt met dezelfde percentages, terwijl de consumptie van de andere vleessoorten slechts beperkt toeneemt.

Voor de rol van de Nederlandse pluimveesector in het voeden van de wereld is het van belang dat we de exportmarkt behouden

Wout van Wolfswinkel, sectormanager vleeskuikens bij De Heus

In Europa daalt de vleesconsumptie van gemiddeld 67,4 kilo per hoofd van de bevolking naar 66 kilo in 2032. De consumptie van pluimveevlees stijgt van 23,4 kilo naar 24,1 kilo. De consumptie van rund- en varkensvlees daalt. In Nederland stijgt de kipconsumptie naar verwachting van 23,4 kilo naar 24,6 kilo en de eierconsumptie van 12,8 kilo naar 15 kilo.


Diervriendelijke concepten

Nederland loopt voorop bij diervriendelijke concepten in de vleeskuikenhouderij. Het aandeel conceptkuikens is in Nederland sinds 2019 met 20 procent gestegen, mede door de overgang naar 1 ster van het Beter Leven-keurmerk. Het aandeel reguliere kuikens is met 33 procent gedaald. In totaal zijn hierdoor ten opzichte van 2019 20 procent minder vleeskuikens opgezet in 2022.

Het aandeel concepten in de Nederlandse supermarkten is nu 90 procent. Daarmee loopt Nederland ver voorop. Nummer twee, Frankrijk, komt tot 40 procent. Oostenrijk en Denemarken komen tot zo'n 20 procent.


Striktere regels

De komende jaren, uiterlijk in 2026, krijgen alle landen in de Europese Unie te maken met de striktere regels van het Better Chicken Commitment. Dat houdt onder andere in dat de bezettingsdichtheid maximaal 30 kilo per vierkante meter mag zijn en hooguit eenmaal uitladen is toegestaan.

In Nederland komen er mogelijk nog meer regels bij voor bijvoorbeeld de bezettingsdichtheid, duurzame diervoeding, duurzame energie, CO2-voetafdruk en antibioticagebruik. 'Worden de extra kosten die hiermee gepaard gaan ook betaald?' vraagt Van Wolfswinkel zich af.

'Voor de rol van de Nederlandse pluimveesector in het voeden van de wereld is het van belang dat we de exportmarkt behouden. Daarbij speelt ook nog mee welke rol de vaccinatie tegen vogelgriep hierin gaat spelen.'


Veel meer broedeieren

Nederland bekleedt een belangrijke positie in de export van eendagskuikens en broedeieren. In 2022 was de totale exportwaarde hiervan in de Europese Unie ruim 2 miljard euro. Het aandeel van Nederland is hierbij ruim een kwart met 527 miljoen euro. Duitsland volgt op de tweede plaats met 288 miljoen euro en Frankrijk is derde met 237 miljoen euro. Ongeveer twee derde deel van de Nederlandse export blijft in Europa. Een derde deel gaat naar derde landen. De afgelopen jaren is de export van eendagskuikens, mede door vogelgriep, flink gedaald. De export van broedeieren is daarentegen fors gestegen, vooral vanuit Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer