Oplaat: stop tariefvrije import van pluimveevlees uit Oekraïne

Voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) trekt aan de bel over de enorme toename van goedkoop kippenvlees uit Oekraïne dat niet aan Europese milieu- en dierenwelzijnsnormen voldoet.

Oplaat%3A+stop+tariefvrije+import+van+pluimveevlees+uit+Oekra%C3%AFne
© Pixabay

'De Europese markt wordt overspoeld met 220.000 ton goedkoop kippenvlees uit Oekraïne dat niet aan onze standaarden voldoet', zegt Oplaat, die begrip heeft voor de goede bedoelingen.

'Maar de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Nederlandse politiek hebben een aanzienlijke fout gemaakt door tariefvrije export vanuit Oekraïne naar de Europese Unie toe te staan. Vooral één Oekraïense oligarch met een miljardenbedrijf profiteert van deze situatie en dat gaat ten koste van de gewone Oekraïner', vervolgt de Nepluvi-voorman.

Volgens Oplaat leidt deze gang van zaken niet alleen tot een verstoorde Europese markt, maar mist ook het oorspronkelijke doel: het ondersteunen van de Oekraïense bevolking.


Kwart import

Met de 220.000 ton kippenvlees uit Oekraïne wordt een kwart van de Nederlandse kipimport van buiten de Europese Unie naar ons land gehaald. 'Als gevolg hiervan zullen her en der ontslagen volgen in slachterijen. Deze ontwikkeling is alarmerend en mag niet onopgemerkt blijven', stelt de Nepluvi-voorzitter.

'Het Oekraïense vlees voldoet niet aan onze duurzame standaarden op het gebied van dierenwelzijn en milieu. De invoerregeling druist compleet in tegen wat we hier met duurzaam pluimveevlees hebben bereikt.'

Oplaat roept zowel Europese als Nederlandse beleidsmakers op tot ingrijpen. 'Het is hoog tijd voor een oplossing die zowel recht doet aan de belangen van de Europese als de Oekraïense pluimveesector.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer