Kritiek op plan opkopen landbouwgrond Noord-Holland

Natuurorganisaties roepen op om 100.000 hectare landbouwgrond op te kopen voor natuurdoeleinden. Hier wordt kritisch naar gekeken door LTO Noord en de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken.

Kritiek+op+plan+opkopen+landbouwgrond+Noord%2DHolland
© Nieuwe Oogst

Om de toekomstbestendigheid van Nederland te verbeteren, heeft de overheid de afgelopen jaren meerdere plannen gepresenteerd en omarmd. Groene organisaties vinden dat er ondanks deze plannen nog geen vooruitgang is geboekt. Ze roepen de politiek daarom op deze stilstand te doorbreken. Dat kan volgens de organisaties als de overheid snel landbouwgrond koopt. Dat is volgens hen van belang om gebiedsprocessen goed te laten verlopen en sneller mogelijk te maken.

De overheid kan een deel van de grond kopen tegen de marktwaarde via het voorkeursrecht, is het voorstel. Daarna kan die grond worden gebruikt voor natuurinclusieve landbouw, natuurherstel en natuur binnen de stad. Dit zal de overheid ongeveer 5 miljard euro kosten. Boerenorganisaties, waaronder LTO Noord, zijn tegen het plan.

'Wij hebben zelf het standpunt dat grond inzetten in gebiedsprocessen onderdeel is van het Nationaal Programma Landelijk Gebied en niet van tevoren moet worden georganiseerd. Ik vind dus dat de volgorde niet klopt', zegt LTO Noord-bestuurder Nico Verduin.


Denkfout

'Als je praat over veranderingen vanuit het grote plan, is het wel van belang dat de zaken op volgorde blijven lopen.' Verduin zet zich niet af tegen het plan om in een gebiedsproces aan het einde grond aan te kopen, maar vindt deze oproep dat nu al te doen een denkfout van de natuurorganisaties.

Senior projectleider Martine Bijman van de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken is het eens met de stelling van LTO. 'In Zaanstreek en Waterland lopen vier gebiedsprocessen. Daar moet dit niet doorheen fietsen. Dat de overheid wat landbouwgrond aankoopt als de gelegenheid zich voordoet, prima. Maar wel met het oog op die gebiedsprocessen.'

Overschakelen naar natuurinclusief moet volgens Bijlman in overleg gebeuren. 'Wat zijn de opgaven in een gebied? Hoe kun je die realiseren? En welke boer wil wat?', zo gaf de projectleider vorig weekend aan in het Noord-Hollands Dagblad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer