'Pessimisten en optimisten'

Een pessimist kan door een donkere bril constateren dat we de voorbije jaren als agrarische sector nauwelijks zijn opgeschoten. De problemen en opgaven zijn in de kern hetzelfde als drie jaar geleden, met de daarbij behorende onduidelijkheid voor u, als boeren en tuinders. Denk aan afbouw van derogatie en kalenderlandbouw.

%27Pessimisten+en+optimisten%27
© Dirk Hol

Maar een optimist kan ook zien, hoe weerbarstig de praktijk ook is, dat wel degelijk de goede kant uit wordt bewogen. Mijn waarneming is dat het belang van boeren en tuinders, kwekers en telers in de samenleving toeneemt, omdat zij maatschappelijk kapitaal zijn; in economische, ecologische en sociale zin. Immers, onze voedselproductie kan met toekomstbestendige innovaties en boerenerfoplossingen klimaat, biodiversiteit, dierenwelzijn, bodem en waterkwaliteit verbeteren. Daar ben ik van overtuigd.

Als de Nederlandse landbouw iets nodig heeft, is het een nationaal en Europees beleid dat haalbaar en realistisch is. Essentieel is dat de politiek oog heeft voor een ondernemend inkomen en verdienvermogen, voor een goede vergoeding voor ecosysteemdiensten en niet alleen focust op stoppers, maar ook oog heeft voor blijvers en jonge boeren.

Deze inzichten zijn onmisbaar voor Nederland Landbouwland. In de nieuwe samenstelling zie ik een Tweede Kamer waarin dit besef sterker aanwezig is dan in de ‘oude’ Kamer.

De voorbije jaren heb ik dagelijks ervaren hoe belangrijk het is dat een stevige, sterke, brede en waardevolle belangenbehartiger opkomt voor agrarisch ondernemers, in alle regio’s en over alle sectoren. Dat ik daaraan mijn bijdrage mocht leveren, als voorzitter, samen met ons bestuur, directeur en medewerkers van LTO, vind ik een grote eer. Ik wens LTO toe dat zij die rol ook in de komende jaren voortvarend uit kan blijven voeren. Voor de optimisten en de pessimisten.

Dit was mijn laatste column in Nieuwe Oogst. Ik zie ernaar uit om u in een andere hoedanigheid weer te ontmoeten. Het ga u goed!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer