Aankomend EU-voorzitter België hint op Europese voedselstrategie

Europa moet snel een duidelijke voedselstrategie ontwikkelen. Dat zei de Vlaamse landbouwminister Jo Brouns maandag 11 december op een bijeenkomst van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Groene Kring in Antwerpen.

Aankomend+EU%2Dvoorzitter+Belgi%C3%AB+hint+op+Europese+voedselstrategie
© Groene Kring

België is per 1 januari 2024 voorzitter van de Europese Raad. Volgens Brouns is er werk aan de winkel. 'We gaan voor een Europese voedselstrategie. Dat betekent onder meer strategische keuzes maken in het aanbod. Een land als China doet dat veel beter. Dit land is bijvoorbeeld goed voor ruim driekwart van de wereldwijde productie van citroenzuur. Een ingrediënt van alle voeding in blik.'

De Vlaamse landbouwminister vindt dat ook de Europese Unie strenger mag zijn. 'We moeten veel strikter zijn op wat we aan voedselproducten importeren van buiten Europa. Er is wat dat betreft nog geen gelijk speelveld. We mogen daar chauvinistischer in zijn. Er liggen mogelijkheden om dit via de handelsakkoorden deels te bewerkstelligen.'


Afhankelijk van het buitenland

Brouns wil ervoor waken dat Vlaanderen, en ook Europa, te afhankelijk worden van 'het buitenland'. Enkele weken geleden brak hij daarvoor al een lans bij de Vlaamse voedseltop. 'We zijn tijdens de coronapandemie en de energiecrisis te lang afhankelijk geweest van anderen voor beschermingsmateriaal en energie. Voor wat ons voedsel betreft, mogen we niet in die situatie terechtkomen.'

We moeten veel strikter zijn op wat we aan voedselproducten importeren van buiten Europa

Jo Brouns, Vlaamse minister van Landbouw

De minister ziet kansen om de 'strategische autonomie' op de Europese agenda te zetten als België voorzitter is van de Raad. 'Ik verwacht hiervoor ook steun te vinden bij andere lidstaten, zoals Frankrijk', zei Brouns eerder al tijdens de Vlaamse voedseltop in Roeselare. 'Als we werk willen maken van voedselzekerheid, dan is dit absoluut nodig.'


Inkomen van boeren

Ook de andere panelleden van de bijeenkomst in het Museum aan de Stroom in Antwerpen missen een Europese visie op de voedselproductie. Voorbeeld is Jan-Kees Goet, secretaris-generaal bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: 'Het chauvinisme waar Brouns op doelt, moeten we vertalen naar een stevige Europese voedselstrategie. En die is er nog niet.'

Zijn advies aan het nieuwe kabinet is om vanuit een nationale voedselstrategie stevig in te zetten richting de Europese Unie. 'Met niet alleen de focus op duurzaamheid en klimaat, maar ook op het inkomen van de boer', zegt Goet.

De jonge boeren riepen in Antwerpen vooral op tot meer duidelijkheid aangaande het overheidsbeleid. 'Er zijn te veel onzekerheden', zegt NAJK-voorzitter Gerben Boom. 'Op dit moment hebben we meer hoop op de ontwikkelingen in de markt, want er is geen landbouwakkoord. Maar op de langere termijn moeten er wel kaders zijn die overheid schept. Want alleen dan kun je keuzes maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer