Toelating Crispr-Cas loopt vast in Brussel

Onder de Europese landbouwministers is nog geen gekwalificeerde meerderheid om zogeheten nieuwe genetische technieken (NGT's) zonder dure en tijdrovende procedures toe te laten in de land- en tuinbouw. Te veel landen in de Europese Unie maken nog een voorbehoud en willen eerst meer zekerheden als nieuwe ‘schaar-technieken’, zoals Crispr-Cas, worden toegelaten.

Toelating+Crispr%2DCas+loopt+vast+in+Brussel
© Twan Wiermans

Hoewel in de afgelopen maanden op ambtelijk niveau intensieve onderhandelingen zijn gevoerd om het NGT-dossier zo snel mogelijk af te handelen, is vooral in de milieubeweging en de biologische landbouw veel bezwaar tegen mogelijke vermenging met gmo-bewerkte zaden en gewassen.

Ook zijn er nog juridische bedenkingen tegen het achterwege laten van het gezondheidsbeschermende voorzorgsprincipe. Verder vinden verscheidene landen dat genetische bewerking van voedselproducten helder vermeld moet worden op de verpakking van de eindproducten. Daar is de voedselindustrie mordicus tegen.


Stemonthoudingen

Met stemonthoudingen van Duitsland en Bulgarije, en de tegenstemmen van onder meer Polen, Roemenië, Oostenrijk en Hongarije had het meest recente compromisvoorstel van het Spaanse voorzitterschap maandag 11 december geen schijn van kans in de maandelijkse LNV-Landbouwraad in Brussel.

Demissionair minister Piet Adema van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zei dat Nederland kon leven met het uit-onderhandelde compromis, al heeft Nederland wel bedenkingen tegen de opt-out mogelijkheid voor de categorie NGT-2.


Door deze situatie wordt het NGT-dossier in de eerste helft van 2024 doorgeschoven naar het Belgische voorzitterschap. Maar omdat dan de Europese verkiezingscampagne op gang komt, is het onzeker of tussen de 27 EU-landen en de fracties in het Europees Parlement op tijd voldoende overeenstemming zal zijn. En dat terwijl veel landbouwministers en fracties in het Europees Parlement juist zeggen er haast mee te hebben


Patenten

Daarnaast kon voedselcommissaris Stella Kyriakides de LNV-ministers nog niet geruststellen dat het toelaten van een lichte categorie (NGT-1) niet zal leiden tot het aanvragen van allerlei patenten en ‘rechten’ op zaden en plantgoed in de chemische agri-industrie. Meerdere landen wezen op de noodzaak van verdere onderhandelingen.

Eerder dit jaar had de Europese Commissie versoepeling van de gmo-regels voorgesteld om nieuwe technologieën voor het genetisch bewerken van gewassen mogelijk te maken. Dit door deze vrij te stellen van de restrictieve wet op genetisch gemodificeerde organismen (gmo). Volgens de Europese Commissie worden die nieuwe technieken in enkele andere voedselproducerende landen al toegelaten, en ‘moet de Europese Unie niet verder achterop raken’.

Het kabinet staat overwegend positief tegenover de Europese plannen om de regels voor gentechgewassen te versoepelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer