Webinar over snelle ontwikkeling van smart farming

Smart farming biedt agrariërs veel mogelijkheden om met minder tijd en middelen een optimale opbrengst te halen. Op 8 februari houden KPN en LTO Ledenvoordeel een webinar over smart farming.

Webinar+over+snelle+ontwikkeling+van+smart+farming
LTO Ledenvoordeel
© Dennis Wisse

Smart farming is een van de toepassingen van Internet of Things (IoT). Die term klinkt abstract, maar simpel gezegd is dat het koppelen van fysieke dingen aan het internet, legt Titia Houwing van KPN uit. Ze is een van de sprekers tijdens het webinar.
Fysieke dingen kunnen zijn trekkers, melkrobots, machines, sensoren, drones en dergelijke. Het internet maakt het voor veehouders en akkerbouwers mogelijk om de data van die ‘dingen’ te gebruiken om slimmer werken. Want zodra deze ‘dingen’ online zijn, kunnen ze communiceren. Met elkaar, met hun gebruikers, met organisaties en andere verbonden partijen.

Bedrijven worden groter en complexer en goed personeel is moeilijk te krijgen en duur. Ondernemers kunnen door het inzetten van smart farming tijd besparen, bijvoorbeeld bij het monitoren van dieren, gewassen of het vochtgehalte van de bodem. Naast de tijdbesparing levert smart farming informatie waarmee de veehouder of teler heel gericht maatregelen kan nemen, soms zelfs per vierkante meter of per dier.

Een ontwikkeling waar nu veel aandacht voor is, zijn autonoom rijdende trekkers. Zonder bestuurder voeren deze werkzaamheden uit die vooraf zijn ingevoerd. Houwing ziet in de agrarische sector een sterke ontwikkeling op het gebied van automatisering en data-gedreven besturing. De Nederlandse land- en tuinbouw loopt hierbij wereldwijd voorop, constateert ze.

De glastuinbouw is het meest ver met smart farming. Houwing: ‘In die sector is de druk heel groot. Er komt een hoge productie en een hoge omzet van een kleine oppervlakte.’ Zo wordt al gewerkt met een robot die gewassen pleksgewijs met ultraviolette straling behandelt tegen schimmelziektes. Een ander voorbeeld is een plukrobot voor aardbeien die ook data verzamelt van bijvoorbeeld de kleur en vorm van de aardbeien.

Houwing adviseert agrarische ondernemers die smart farming toepassen wel om goed te letten op de privacy en de veiligheid van de data en wat er bijvoorbeeld met de data gebeurt als de leverancier failliet gaat.

Komst 5G

Smart farming is inmiddels de kinderschoenen ontgroeid. De ontwikkeling is niet te stoppen, geeft Houwing aan. ‘Als je zelf niet meedoet, loopt je het gevaar dat je concurrentiepositie slechter wordt.’ De ontwikkeling zal in 2025 een extra boost krijgen met de komst van een veel sneller 5G-netwerk, dat nu nog alleen beperkt beschikbaar is voor mobiele telefoons. ‘Dan zal het gebruik van autonome, zelfstandig opererende robots, drones en camera’s snel toenemen.’

Aanmelden webinar

Klik hier om je aan te melden voor het webinar van donderdag 8 februari om 20 uur.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel