Hoogste ziekteverzuim in groene en agrarische sector in twintig jaar

Het ziekteverzuim in de groene en agrarische sector was vorig jaar met 5,22 procent het hoogst in twintig jaar. Het aantal verzuimmeldingen steeg met 40 procent ten opzichte van 2021. Dat meldt verzuimspecialist Sazas. Het onderzoek is uitgevoerd door arbodienst Stigas onder 707 bedrijven met 8.862 werknemers.

Hoogste+ziekteverzuim+in+groene+en+agrarische+sector+in+twintig+jaar
© Nieuwe Oogst

Het gemiddelde verzuimpercentage van werknemers in de groene en agrarische sector voor de eerste twee ziektejaren steeg met 0,5 procent van 2021 naar 2022. Op zorgboerderijen is het hoogste verzuim van 7 procent, gevolgd door de glastuinbouw met 5,74 procent. Het laagste ziekteverzuim was er onder medewerkers in de bloembollenteelt met 1,36 procent.

Een belangrijke oorzaak voor het hogere ziekteverzuim is volgens Stigas de vergrijzing van de beroepsbevolking. Hoe ouder de werknemer, hoe langer de ziekteduur. Daarnaast neemt het risico op verzuim toe door langdurige fysieke belasting naarmate werknemers ouder worden en zij langer moeten doorwerken tot de AOW-leeftijd.


Corona

Ook corona speelt een rol, vooral in het eerste kwartaal van 2022. Toen werden de coronaregels versoepeld, maar vielen nog veel werknemers uit met griepachtige klachten die te vergelijken zijn met klachten van het coronavirus.

Vorig jaar meldden 449 medewerkers in de groene en agrarische sector zich drie keer of vaker ziek. In 2021 betrof dit nog 230 medewerkers. Het aantal verzuimmeldingen in 2022 steeg met 40 procent van 2.875 naar 4029. De pieken in verzuim zijn in maart en december. In deze maanden was er een corona- en griepgolf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer