Sierteelt zet stappen op weg naar duurzame verpakkingen

Afzetorganisatie Royal FloraHolland begeleidt op dit moment intern twaalf productcommissies in hun zoektocht naar de juiste duurzame verpakkingen.

Sierteelt+zet+stappen+op+weg+naar+duurzame+verpakkingen
© Nieuwe Oogst

De ondersteuning betreft het beschikbaar stellen van kennis en middelen om het voor de leden gemakkelijker te maken om de stap naar duurzame productverpakking te maken. Met deze proactieve houding kiest FloraHolland ervoor de wet- en regelgeving voor te blijven en zelf de regie te houden.

FloraHolland is ook betrokken bij een project van de organisatie Orchidee Nederland die eigen doelstellingen heeft geformuleerd om in 2030 aan de wetgeving in de Europese Unie te kunnen voldoen. Binnen dit project worden kwekers van orchideeën begeleid om andere materiaalkeuzes te maken. FloraHolland meet onder meer voortgang en de impact van de initiatieven om duurzame verpakkingen te gebruiken.

Orchidee Nederland stelt dat in 2025 de gebruikte kweekpotten voor 60 procent moeten bestaan uit gerecycled plastic en in 2030 moet dit 90 procent zijn. Van de kweekpotten in 2030 moet bovendien 35 procent zijn gemaakt van PCR-materiaal, 'post consumer recycled' kunststof gemaakt van afval dat consumenten weggooien. Dit is wereldwijd de grootste afvalstroom.


Lichtere potten

Kwekers van Orchidee Nederland ervaren het als positief om samen de stap te zetten naar duurzame verpakkingen. Sommige kwekers zijn al overgestapt op potten die zijn gemaakt van 99,9 procent gerecycled materiaal. Geest Potplanten in het Zuid-Hollandse Honselersdijk bijvoorbeeld ging al een stap verder door ook nog eens 30 procent lichtere potten te gebruiken. Dat levert nu al een besparing op van 15 ton plastic op jaarbasis.

Bij het gebruik van hoezen is een van de doelstellingen in 2030 40 procent minder plastic gebruiken. Stolk Flora in Bleiswijk ontwikkelde een papieren traywikkel. Door de complete tray in papier te wikkelen, is het afzonderlijk inpakken van iedere phalaenopsis niet meer nodig. Dit werkt goed voor tuincentra en bloemisten die planten meteen uit de hoes halen. De potentiële besparing bij Stolk Flora kan oplopen tot 58 ton plastic per jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer