GroentenFruit Huis vreest voor gevolgen nieuwe verpakkingswetgeving

Het voorstel van de Europese Commissie om het verpakken van groenten en fruit onder de 1,5 kilo te verbieden, resulteert volgens GroentenFruit Huis in een toename van de voedselverspilling. De brancheorganisatie roept daarom in een brief aan Nederlandse Europarlementariërs op af te zien van dit wetsvoorstel.

GroentenFruit+Huis+vreest+voor+gevolgen+nieuwe+verpakkingswetgeving
© Twan Wiermans

Het wetsvoorstel van de Europese Commissie maakt deel uit van een breder pakket aan maatregelen om verpakkingsafval terug te dringen en hergebruik en recycling van verpakkingen te stimuleren. GroentenFruit Huis steunt het initiatief om verpakkingen te verduurzamen en een eenduidige regelgeving op dit gebied te formuleren, maar vindt wel dat die wetgeving ook een positieve impact moet hebben op de bredere milieu-impact.

De voorgestelde verpakkingswetgeving voldoet niet aan die eis, schrijft GroentenFruit Huis in een verklaring. 'Het wetsvoorstel dat de Europese Commissie op 30 november 2022 heeft geïntroduceerd is te kort door de bocht en heeft weinig oog voor de milieu-impact in bredere zin. Ook is geen aandacht voor de impact op voedselverspilling, voedselkwaliteit, voedselveiligheid en traceerbaarheid.


Hogere voedselverspillingsgraad

GroentenFruit Huis benadrukt dat het niet verpakken van groente en fruit leidt tot vochtverlies en een lagere kwaliteit. 'Uiteindelijk zal dit zorgen voor verlies van economische waarde en een toename van de voedselverspillingsgraad.' Die zorgen heeft de brancheorganisatie recent geuit in een brief aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Met de brief hoopt GroentenFruit Huis aandacht te vragen voor het standpunt van de sector. 'Wij roepen op om af te zien van het verbod op het verpakken van groenten en fruit onder de 1,5 kilo. Er moet eerst grondig onderzoek worden gedaan naar de milieu-impact van die verpakkingswetgeving.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer