Bedrijven pakken sierteeltverpakking aan

Negen verpakkingsbedrijven hebben de krachten gebundeld in het Horti Sustainable Packaging Initiative (HSPI). Met coördinator Greenport Aalsmeer maken zij sierteeltverpakkingen duurzamer. Een plan van aanpak is bijna afgerond.

Bedrijven+pakken+sierteeltverpakking+aan
© Vidiphoto

Verpakkingsmateriaal wordt in de sierteeltketen toegepast om planten en bloemen te beschermen tijdens het transport, hun houdbaarheid te bevorderen en om productinformatie te geven. Uitdaging is dat afnemers, overheden en bedrijven steeds hogere duurzaamheidseisen stellen aan de verpakkingen.

Op uitnodiging van handelsbedrijf Dutch Flower Group hebben negen Nederlandse verpakkingsproducenten en -leveranciers daarom hun krachten gebundeld. In juli hebben zij een intentieverklaring ondertekend om te starten met het HSPI.


Haalbaarheidsstudie als basis

Voorafgaand aan de ondertekening heeft een programmateam van vijf vertegenwoordigers vanuit de verpakkingsbedrijven een haalbaarheidsstudie gedaan onder leiding van Jeroen Oudheusden. Hij is directeur van het in 2013 opgerichte Floriculture Sustainability Initiative, dat wordt gebruikt als voorbeeld voor het HSPI. Dit heeft business-to-business verpakkingen voor de sierteeltsector als scope, met kwekers, handelaren, bloemisten en retail als afnemers.

Het HSPI is uniek, omdat het zich specifiek op de sierteelt richt

Merel de Vries, Koninklijke Paardekooper Group

Een van de deelnemers aan het programmateam is Nora Meijerink, internationaal duurzaamheidsmanager bij Chrysal in Naarden. Als leverancier van producten die de houdbaarheid van bloemen verlengen, vindt zij het logisch dat Chrysal ook is aangehaakt. 'Duurzaamheid is een cruciaal onderdeel van onze bedrijfsvoering, waarbij het verbeteren van onze verpakkingen met bloemenvoeding een van de thema's is.'


Volgens Meijerink zorgt een samenwerking als HSPI ervoor dat de impact wordt vergroot, ontwikkelingen versnellen en er mogelijkheden ontstaan om van elkaar te leren.


Voorloper

Daar sluit adviseur duurzaamheid Merel de Vries van Koninklijke Paardekooper Group zich bij aan. De Vries schetst dat Paardekooper de ambitie heeft om een duurzame verpakkingsvoorloper in Europa te worden. Het bedrijf heeft het Plastic Pact ondertekend, dat streeft naar minder gebruik van plastic en recycling van hoge kwaliteit. Ook is het bedrijf medeoprichter van Circular Plastics, een consortium van bedrijven dat nieuwe, circulaire materialen ontwikkelt.

'Dat zijn sectoroverstijgende initiatieven', zegt De Vries. 'Het unieke van het HSPI is dat het zich specifiek op de sierteelt richt. Alle deelnemers hebben de interne motivatie om daaraan bij te dragen, ondanks dat we op bepaalde vlakken concurrenten zijn.'


Drie thema's

Bij de haalbaarheidsstudie is de wet- en regelgeving onder de loep genomen en zijn experts van zowel binnen als buiten de sierteelt geraadpleegd. Dat leidde tot drie thema's: ketentransparantie & certificering, circulariteit in materialen en footprints & life cycle assessments.

In de afrondingsfase is Greenport Aalsmeer gevraagd het coördinatiestokje over te nemen van Oudheusden. 'Wij kunnen als onafhankelijke partij de activiteiten op elkaar afstemmen, overleggen met gemeenten, provincies en Rijksoverheid en zo nodig subsidieaanvragen verzorgen', zegt programmamanager Herold Dongelmans.


De afgelopen maanden hebben werkgroepen rond de drie thema's aan een plan van aanpak gewerkt. Zo ook Mirjam Colijn, verantwoordelijk voor marketing en duurzaamheid bij Koen Pack in Amstelveen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van innovatieve bloemen- en plantenverpakkingen.

Colijn verwijst naar Europese wetgeving die voorschrijft dat in 2025 minimaal 70 procent van alle verpakkingsmateriaal recyclebaar moet zijn en dat verpakkingsmateriaal in 2030 voor tenminste 30 procent uit gerecycled materiaal moet bestaan.


Materiaal minder doorzichtig

Volgens Colijn kan dat betekenen dat de prijs omhoog gaat en het uiterlijk verandert, bijvoorbeeld doordat folies van gerecycled materiaal minder transparant zijn. Ze voorziet daarbij geen belemmeringen bij de producenten van het verpakkingsmateriaal, omdat die voldoen aan de specificaties die hun klanten opgeven. 'Het probleem ligt eerder bij het overtuigen van de afnemers van de verpakkingsmaterialen. Zij zijn soms huiverig om concessies te doen in prijs en uiterlijk.'

Voor Dongelmans kan een enkel bedrijf de maatschappelijke uitdagingen op duurzaamheidsgebied moeilijk zelf oplossen. 'Alleen samen kunnen we sturen op duurzaamheidsverbeteringen die aansluiten op markteisen en wetgeving.'

Greenport Aalsmeer ondersteunt het HSPI mede namens de overige Greenports, waarbij bijvoorbeeld de Beslisboom Duurzaam Verpakken van Greenport West-Holland een belangrijke tool is. Dat geeft aan dat het initiatief niet exclusief voor de regio Aalsmeer is, maar dat de verschillende Greenports kennis en ervaringen delen. Nieuwe sierteeltverpakkingsbedrijven binnen Europa kunnen zich nog aansluiten bij het HSPI.


Verpakkingen moeten in 2040 volledig circulair zijn

Het Horti Sustainable Packaging Initiative (HSPI) richt zich op consumenten- en transportverpakkingen en niet op verpakkingen voor verladen en vervoeren of op toegevoegde waarde als keramiek en stekers. Deelnemers zijn Paardekooper Horti, DecoWraps, Koen Pack, Chrysal International, Modiform, Twinpack, Desch-Plantpak, JBB Pack en Floralife. Voor 2040 streeft HSPI naar circulaire verpakkingen zonder negatieve milieu- en sociale effecten. Daarbij hoort gecertificeerde inkoop van papier en karton, sociale certificering voor deelnemende bedrijven en toeleveranciers en gerecycled materiaal dat voldoet aan standaarden. Verder wil HSPI de hoeveelheid materialen en verpakkingen verminderen en herbruikbaar maken en niet-toegestane materialen uitbannen. Een onafhankelijke partij toetst de resultaten en het meten van CO2-equivalenten gebeurt met gevalideerde footprintberekeningsprogramma's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer