Provincie Zuid-Holland wil meer zekerheid over PPLG

Provincie Zuid-Holland vindt dat de rijksoverheid voorlopig weinig geeft voor de aanpak van het landelijk gebied, terwijl er veel vraag is.

Provincie+Zuid%2DHolland+wil+meer+zekerheid+over+PPLG
© Dirk Hol

Afgelopen zomer presenteerde Zuid-Holland, net als de andere provincies, een voorlopige versie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG), dat bedoeld is om doelen op het gebied van water, natuur en klimaat te bereiken. Voorlopig is er weinig geld beschikbaar om die plannen uit te voeren. Dat leidt tot de nodige frustraties in de provincies.

'In alle eerlijkheid: het ministerie van LNV geeft ons weinig zekerheden mee en wil tegelijkertijd het tempo hoog houden', zegt gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (BoerBurgerBeweging), coördinator van het PPLG in Zuid-Holland. 'Wij gaan nu even niet mee in het tempo van het ministerie zolang ze niet komen met de generieke maatregelen en financiële kaders die we nodig hebben. Het is dan niet realistisch om van ons te verwachten dat we steeds snelheid houden en commitment verstrekken. Daar moet wel een wederkerigheid in zitten.'


In de loop van volgend jaar gaat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geld verstrekken voor het uitvoeren van projecten. De provincies kregen vorige week feedback op hun concept-PPLG. In bijna alle gevallen gaf het ministerie aan dat er 'hard gewerkt' is, maar dat verdere uitwerking nodig is. De provincies zijn onzeker over de status van het landbouwakkoord, de demissionaire status van het kabinet en het controversieel verklaren van het transitiefonds, waarvoor 24,3 miljard euro is gereserveerd.


Verder uitwerken

Het voorontwerp van het gebiedsprogramma Zuid-Holland Programma Landelijk Gebied is eind juni 2023 naar het ministerie van LNV gestuurd om te worden getoetst. Als uit de toetsing blijkt dat de doelstellingen van het gebiedsprogramma kunnen worden bereikt, krijgt de provincie begin 2024 de financiering om te beginnen. Voordat het zover is, worden de plannen samen met gebiedspartners eerst nog verder uitgewerkt, meldt Zuid-Holland.

De provincies moeten voor 1 oktober volgend jaar een definitieve versie van hun PPLG indienen. Hoewel de Zuid-Hollandse Staten daar dit najaar mee zouden beginnen, is de discussie uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2024. Van Leeuwen: 'Ik vind het zo moeilijk om toezeggingen te doen onder deze omstandigheden, waarin alles steeds op losse schroeven staat. De inhoudelijke en financiële kaders zijn onduidelijk. Zolang alles onzeker is, gaan we niet een volledige organisatie opzetten voor uitvoering en volledige kracht vooruit. Tegelijkertijd moeten we de wettelijke doelen voor water, natuur en klimaat niet negeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer