Vion mag contracten niet op eigen houtje wijzigen

Vion Farming gaat zijn contracten met varkenshouders alleen aanpassen als de veehouder daarmee instemt. Dat heeft de vleesverwerker toegezegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Vion+mag+contracten+niet+op+eigen+houtje+wijzigen
© Vion

Aanleiding hiervoor is een onderzoek van ACM waaruit blijkt dat Vion de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw niet correct uitvoerde. Het doel van deze wet is dat de onderhandelingsmacht van boeren meer in evenwicht komt met die van de afnemer. De wet verbied afnemers om de leveringsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen.

De bepalingen van Vion en de manier waarop de vleesverwerker deze toepaste, strookt volgens ACM niet met de Wet oneerlijke handelspraktijken. 'Die staan op gespannen voet met elkaar', schrijft ACM in haar persbericht.


Toezegging

Inmiddels heeft Vion Farming toegezegd zijn contracten met varkenshouders alleen aan te passen als de ondernemer daarmee akkoord is. ACM beslist binnenkort op een aanvraag tot bindendverklaring van deze toezegging, nadat belanghebbenden de mogelijkheid hebben gehad te reageren. Dit is de eerste keer dat de ACM een beslissing gaat nemen op basis van deze nieuwe wet.

Vion zegt de ACM toe dat hij op korte termijn een aangepast contract voorlegt aan zijn varkenshouders. Bovendien kan Vion het prijssysteem alleen in overleg met de varkenshouder aanpassen, behalve in een specifieke situatie onder vooraf duidelijk omschreven voorwaarden en omstandigheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer