Slachterij Vion verdacht van fraude tracering vlees

De slachterij waarvan medewerkers zijn aangehouden op verdenking van fraude bij de tracering van vlees, betreft de slachterij van Vion in het Noord-Brabantse Boxtel. De slachterij is zelf verbaasd over de werkwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en biedt de medewerkers die gehoord worden 'volledige ondersteuning'.

Slachterij+Vion+verdacht+van+fraude+tracering+vlees
© Marcel Bekken

De NVWA meldde eerder vrijdag dat drie medewerkers bij een slachterij en handelshuis zijn aangehouden. Zij worden ervan verdacht dat zij documenten over de bestemming van vlees hebben vervalst en op die manier opzettelijk onjuiste informatie hebben verstrekt bij een terughaalactie in 2022.

In juli 2022 is in de Vion slachterij in Boxtel een ontwormingsmiddel aangetroffen in de lever van een geslacht varken. 'Dit vormde volgens de NVWA geen risico voor de volksgezondheid', stelt Vion in een verklaring. 'Vion heeft passende maatregelen genomen en de zaak is vorig jaar door Vion in overeenstemming met de NVWA afgehandeld.'


Verder onderzoek

Momenteel voert de NVWA echter verder onderzoek uit naar de afwikkeling van deze gebeurtenis. Het verbaast Vion dat dit opnieuw aan de orde gesteld wordt en hierover geen contact met Vion is gezocht door de NVWA. 'Desalniettemin zal Vion haar volledige medewerking verlenen aan het onderzoek en ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet.'

Bij een monstername in de zomer van 2022 vond de NVWA inderdaad een te hoog gehalte van een ontwormingsmiddel in de lever van een geslacht varken, meldt de NVWA ook zelf. Nader onderzoek door de NVWA wees uit dat 390 varkens kort voor de slacht waren behandeld met dat geneesmiddel.


Ongeschikt voor consumptie

De gevonden residuen leverden geen acuut gevaar voor de volksgezondheid op, maar de wettelijke limiet werd wel overschreden, meldt de NVWA. Het vlees van de 390 varkens was daardoor ongeschikt voor consumptie en moest van de markt gehaald worden. Vion heeft meerdere keren gegevens over de bestemming van dat vlees aan de NVWA verstrekt. Die gegevens bleken niet te kloppen. Daarom startte de NVWA-IOD een strafrechtelijk onderzoek.

De NVWA heeft de verstrekte informatie destijds direct beoordeeld. Daaruit bleek dat de bedrijven niet in staat waren om aan te tonen waar de producten van de met het ontwormingsmiddel behandelde varkens heen waren gegaan. Daarom heeft de NVWA de bedrijven opgedragen om het vlees van alle varkens die op dezelfde dag waren geslacht – in totaal zo’n 18.000 - van de markt te halen.

De NVWA-IOD vermoedt dat de bedrijven opzettelijk onjuiste informatie verstrekten om te proberen het terughalen van de hele dagproductie te voorkomen. Na bestuursrechtelijk ingrijpen hebben het slachthuis en het handelshuis inmiddels wel een werkend traceringssysteem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer