Opnieuw aangifte tegen Drentse boer na wolvenaanval

Er zijn twee nieuwe aangiftes gedaan tegen onder andere de schapenhouder in het Drentse Wapse die op 9 juli gewond raakte toen hij zijn dieren wilde beschermen tegen een wolf. De dierenrechtenorganisaties Bite Back en Fauna4Life hebben zich gevoegd bij de eerdere aangifte van Animal Rights.

Opnieuw+aangifte+tegen+Drentse+boer+na+wolvenaanval
© Joost de la Court

De Faunabescherming is ook naar de politie gestapt. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de zaak.

De aangiftes richten zich tegen de schapenhouder en zijn zoon, burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld, de locoburgemeester van die gemeente, de schutter en oud-Statenlid Johan Moes (VVD). Laatstgenoemde werd als eerste bij het incident betrokken.

Volgens de organisaties heeft het zestal gehandeld in strijd met de Wet natuurbescherming en Habitatrichtlijn, waarin de wolf zwaar wordt beschermd. Ook hebben ze het in Nederland geldende wolvenprotocol niet gevolgd, aldus de aangevers.


Filmbeelden

De organisaties willen dat de politie filmbeelden veiligstelt die zijn gemaakt van het incident. LTO Noord zegt de beelden te hebben gezien, maar de familie van de gebeten schapenhouder wil ze niet naar buiten brengen. Daarnaast zouden belgegevens van alle betrokkenen op 9 juli in beslag moeten worden genomen. 'De burgemeester heeft zijn verhaal meermalen veranderd of aangepast. Dat maakt de hele besluitvorming ongeloofwaardig', meent voorzitter Alex Romijn van Bite Back.


De wolf dook op 9 juli rond 7 uur 's ochtends op in het weiland van de hobbyboer. Die ging het roofdier met een schep te lijf, waarna de wolf beet. Een zoon van de boer zou het dier met een stok hebben geslagen. Daarna verstopte de wolf zich onder een zonnepaneel.

Twee uur later schoot iemand de wolf, die nog steeds onder het zonnepaneel lag, dood. Dit gebeurde op bevel van de burgemeester. Uit het onderzoek van het OM moet blijken of het schieten op de wolf illegaal was, wat een celstraf van maximaal drie jaar kan betekenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer