'Premier voor iedereen. Ook voor boeren?'

De historische verkiezingszege van politieke buitenstaanders PVV en NSC vorige week woensdag staat niet op zichzelf. De kiezer heeft vooral willen afrekenen met de gevestigde coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

%27Premier+voor+iedereen%2E+Ook+voor+boeren%3F%27
© Dirk Hol

Het laat zien hoe weinig deze partijen de kiezer hebben kunnen overtuigen van hun oplossingen en hoe groot het gebrek aan vertrouwen van de kiezer is in de traditionele regeringspartijen.

Boeren en tuinders zullen zich in deze redenering kunnen vinden. Ook hun vertrouwen in de politiek is al jaren nihil. Te vaak hebben ze de overheid tegenover zich zien staan, in plaats van naast zich.

Een centrumrechts kabinet wordt door menig boer toegejuicht. Maar niet een kabinet met PVV. Uit de peiling die Nieuwe Oogst hield in november blijkt dat boeren en tuinders het liefst een kabinet zien van BBB, NSC en VVD.

Boeren en tuinders zien het liefst een kabinet van BBB, NSC, VVD

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

BBB legde direct na de verkiezingsuitslag gretig alle kaarten op tafel. De partij aast in de eerste plaats op de landbouwministerspost. Aalt Dijkhuizen is volgens Caroline van der Plas de gedoodverfde kandidaat.

Maar regeren met PVV is een pittige opgave. BBB, PVV en NSC zullen elkaar kunnen vinden in het verwerpen van het huidige stikstof- en klimaatbeleid. En alle drie willen zich harder opstellen in Brussel, waarbij PVV zelfs pleit voor een onrealistische nexit. Maar op het gebied van dierenwelzijn en gewasbescherming staan PVV en BBB ver uit elkaar.

Maar er is wel wat gebeurd vorige week woensdag. De kiezer heeft gesproken en wil reële oplossingen voor reële problemen. Ook boeren gaven in de Nieuwe Oogst-peiling aan van een nieuw kabinet te verwachten dat die duidelijkheid geeft, het vertrouwen herstelt en perspectief biedt. Het is te hopen dat PVV, of welke partij dan ook, daar de politieke moed voor heeft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer