PVV is voor de landbouwsector een wispelturige partij

Nederland werd donderdag wakker met de PVV als grootste partij. Uit de peiling van Nieuwe Oogst bleek dat weinig boeren en tuinders op de partij stemden. De landbouwagenda van partijleider Geert Wilders is soms proboer en soms ook niet.

PVV+is+voor+de+landbouwsector+een+wispelturige+partij
© ANP

In het verkiezingsprogramma steekt de partij van Wilders de loftrompet over de agrarische sector. 'Onze boerensector is de beste ter wereld!' De partij hekelt de regeldruk en maatregelen op het gebied van water, milieu en klimaat. Elke extra regel of eis die Nederlandse boeren wordt opgelegd, leidt tot een slechtere concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland, schrijft de partij.

De PVV wil de voedselvoorziening in eigen land houden en vindt dat boeren een goed toekomstperspectief en een eerlijke prijs moet worden geboden. Hoe dat perspectief eruit moet zien en hoe die eerlijke prijs tot stand komt, wordt niet uitgelegd. In het verkiezingsprogramma staat vooral waar de partij van af wil, zoals de stikstofwet.


Stikstofregels schrappen

Wilders liet tijdens boerenprotesten op het Haagse Malieveld steevast zijn gezicht zien, waarbij hij sprak van een 'niet-bestaand stikstofprobleem'. 'De stikstofregels moeten worden geschrapt, op z'n minst versoepeld, zodat de boeren kunnen blijven boeren', meldt het partijprogramma. De PAS-melders moeten worden gelegaliseerd. Opkoop en onteigening van boerenbedrijven mogen niet gebeuren.


Uit de door de PVV ingediende en ondersteunde moties komt een beeld naar voren van een partij die niet alleen het stikstofprobleem ontkent, maar deze ook nog verder op wil laten lopen. Samen met Wybren van Haga (BVNL) ijverde PVV-Kamerlid Dion Graus voor verdere groei van luchthaven Schiphol en opening van de dependance in Lelystad.


Dierenpartij

Ondanks zijn felle afkeuring van het stikstofbeleid en de Europese regelgeving die daarachter schuilt, heeft de PVV nooit een electorale band met de land- en tuinbouw opgebouwd. In de recente peiling van Nieuwe Oogst gaf 1,3 procent van de boeren en tuinders aan op de partij van Wilders te stemmen. Reden is het regelmatig optrekken met linkse partijen als het gaat om dierenwelzijn. Ook hierin is Graus het boegbeeld.


PVV-Kamerlid en dierenvriend Dion Graus.
PVV-Kamerlid en dierenvriend Dion Graus. © Dirk Hol

Ritueel slachten – zonder verdoving – moet worden verboden, vindt de partij. Tijdens de verleende gedoogsteun aan het eerste kabinet-Rutte wist de PVV de komst van een dierenpolitie uit te onderhandelen. Door een volgend kabinet is deze weer wegbezuinigd. In het huidige verkiezingsprogramma pleit de partij voor een professionele dierenambulance en moet de plezierjacht worden afgeschaft. De partij is daarentegen wel voor een actief beheer van overlastgevende wolven.


Wet dieren

Een voorbeeld van hoe de partij van Wilders boeren in de weg kan zitten, is de steun aan het aangenomen amendement van de Partij voor de Dieren op de Wet dieren. Deze verplicht veehouders op termijn hun stallen aan te passen aan het natuurlijke gedrag van dieren. Er lopen nog gesprekken om deze eisen te ondervangen in het Convenant dierwaardige veehouderij. Als het aan de PVV lag, was er een nog strenger verbod op kooihuisvesting bij konijnen, zeugen en kippen gekomen. Ook met dat voorstel van de Partij voor de Dieren stemde de partij van Wilders in, maar dit kreeg desondanks geen meerderheid.

Mocht de partij van Wilders gaan formeren met die van Caroline van der Plas, dan vormen deze strengere eisen voor de veehouderij een belangrijke punt voor BBB waarop de PVV moet toegeven.


Promotie van Nederlands product

Het verkiezingsprogramma van de PVV pleit voor de promotie van Nederlandse producten. 'Die krijgen een (rood-wit-blauw) keurmerk, zodat ze goed herkenbaar zijn.' De btw op boodschappen – welke wordt niet benoemd – moet naar 0 procent. Verder is de partij tegen biomassa en voor verlaging van de energiebelasting en het verlagen van de btw op energie. Dit laatste spreekt vooral de glastuinbouw aan.

De PVV wil af van de stimuleringsregeling voor duurzame energie (SDE++) en andere klimaatsubsidies. Ook moeten we van de partij stoppen met de reductie van CO2 en de vleestaks mag er niet komen.


Arbeidsmigranten

De partij van Wilders voert een harde lijn op immigratie. Grensbewaking moet terugkeren en de PVV wil een tewerkstellingsvergunning voor EU-onderdanen introduceren. Dit kan een drempel opwerpen voor de komst van arbeidsmigranten waarvan de land- en tuinbouw en slachterijen afhankelijk zijn.

De PVV is geen fan van de Europese Unie en pleit in het verkiezingsprogramma voor een bindend referendum over een nexit. Wilders heeft dit onderdeel gedurende de campagne in de ijskast gezet, omdat het op verzet stuit bij mogelijke coalitiepartners. Een daarvan is BBB. Van der Plas noemde dit als een belangrijk punt waar de PVV afstand van moet doen. Een uittrede uit de EU zoals de Britten deden, zou volgens haar desastreus zijn voor Nederland handelsland.

Op het gebied van woningbouw wil de PVV niet alleen binnenstedelijk, maar ook zeker buitenstedelijk bouwen. In steden en dorpen moet overal een straatje erbij worden gebouwd.


Speerpunt

Landbouw was voor de PVV geen speerpunt in de campagne. De partij heeft met Dion Graus, Barry Madlener, Edgar Mulder en Alexander Kops diverse Tweede Kamerleden die bij landbouwdebatten het woord hebben gevoerd. De partij is twee keer uitgenodigd voor de landbouwdebatten die Nieuwe Oogst organiseerde met LTO Nederland en NAJK. In beide gevallen bleef de uitnodiging, ondanks een herhaling, onbeantwoord.

Boerenorganisaties LTO Nederland, Agractie, FDF hebben de PVV met korte reacties gefeliciteerd. Ze hopen op een snelle formatie van een stabiel kabinet. Glastuinbouw Nederland voegt daar wel een boodschap over de noodzaak van arbeidsmigranten bij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer