'Onze export is juist nodig in veranderende wereld'

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: Europa heeft sterke agrofoodketens nodig om een eigen onafhankelijke positie te behouden in de strijd op het wereldtoneel. Belangrijk, want we gaan een meer instabiele tijd tegemoet.

%27Onze+export+is+juist+nodig+in+veranderende+wereld%27
© Dirk Hol

Die robuuste en toonaangevende ketens in de agrofood zijn van cruciaal belang voor de positie van Europa op het wereldtoneel. Los van die geopolitieke ontwikkelingen is ook de economische wereldorde aan het veranderen. Dat heeft grote consequenties voor de strategie van Europa in de wereld.

In haar jaarlijkse State of the Union wond voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie daar dan ook geen doekjes om. Europa heeft ondernemers hard nodig. Niet alleen om de klimaatdoelstellingen te bereiken, maar ook om Europa economisch krachtig te houden en competitief ten opzichte van andere grootmachten. Von der Leyen wil terecht de concurrentiekracht van Europese ketens vergroten.

Dat is hard nodig. Rusland is al bezig zelfvoorzienend te worden. Hetzelfde geldt voor China. Zij stellen wel hun eigen voedselproductie veilig en investeren fors in hun agroketens. Hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten.

Slimmer beleid is nodig dan alleen de lokale productie stimuleren

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Deze ontwikkeling lijkt haaks te staan op de inzet van de Nederlandse overheid op kringlooplandbouw. Dan bedoel ik niet de mineralenkringloop sluiten en zo de productie zo emissiearm mogelijk maken. Nee, ik bedoel het streven naar meer lokale afzet in plaats van export.

Er is niets mis met een boerderijwinkel of streekproducten in de plaatselijke supermarkt, maar Nederland zou tegelijk de noodzaak moeten voelen om de voedselproductie en agro- en foodketens te versterken en crisisbestendig te maken. Dat vraagt om strategischer en slimmer beleid dan simpelweg de lokale afzet stimuleren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer