Geen meerderheid in Eerste Kamer voor blokkeren transitiefonds

Het ziet ernaar uit dat de Eerste Kamer door kan gaan met de behandeling van het wetsvoorstel voor de invoering van het transitiefonds. Dat blijkt uit een inventarisatie van partijen die dit onderwerp controversieel willen verklaren.

Geen+meerderheid+in+Eerste+Kamer+voor+blokkeren+transitiefonds
© Dirk Hol

De lijst met voorgedragen wetsvoorstellen voor controversieelverklaring is donderdagmiddag gepubliceerd op de website van de Eerste Kamer. Alleen de Senaatsfracties van BoerBurgerBeweging, PVV, JA21, SGP en Forum voor Democratie willen dat de behandeling van het transitiefonds wordt stopgezet tot na het aantreden van een nieuw kabinet.

Gezamenlijk hebben deze partijen 27 van de 75 Senaatszetels in handen, niet genoeg voor een meerderheid. Dit aantal kan nog veranderen. Tot 26 september hebben fracties de tijd zich bij een verzoek tot controversieelverklaring aan te sluiten. Op 3 oktober wordt er een definitief besluit genomen.


Vanuit het transitiefonds moeten straks de gebiedsprocessen uit het Nationaal Programma Landelijke Gebied worden gefinancierd. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in mei aangenomen. Toen was er een krappe meerderheid van 79 van de 150 stemmen voor.


Dankzij kleinste fracties

Dat de Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur werd aangenomen, was te danken aan de stemmen van de eenmansfracties van oud-Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan en oud-50Plus'er Liane den Haan. Hun stem kwam boven op de 77 stemmen van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer.

Ook de Tijdelijke wet Klimaatfonds van minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat stuit in de Eerste Kamer op partijen die verdere behandeling willen blokkeren. Hier zijn de vijf eerdergenoemde partijen plus de Partij voor de Dieren voorstander van controversieelverklaring. Maar met voorlopig 30 stemmen is ook hier een meerderheid nog niet in zicht.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer