Varkensinfluenza A treft persoon in Engeland

De Britse Health Security Agency (UKHSA) meldt dat een persoon in Groot-Brittannië getroffen is door het influenza A-virus (H1N2). Dit virus is vergelijkbaar met een virus dat onder varkens circuleert. Het is voor het eerst in Groot-Brittannië dat een mens met dit virus wordt aangetroffen.

Varkensinfluenza+A+treft+persoon+in+Engeland
© Twan Wiermans

De geïnfecteerde persoon meldde zicht met ademhalingsproblemen bij de huisarts. Dat het influenza A betrof, kwam aan het licht via een routinematig nationaal grieponderzoek. Inmiddels is de persoon volledig hersteld van de milde klachten.

De bron van de infectie wordt nog onderzocht. Mensen in de directe omgeving van deze persoon worden inmiddels ook getest. Verder moet personen met ademhalingssymptomen contact met anderen vermijden. Die richtlijn gold overigens al in het Verenigd Koninkrijk.


Circulatie onder varkens

Influenza A-virussen (H1) komen in de meeste delen van de wereld voor in varkenspopulaties. Wanneer bij een persoon een influenzavirus wordt aangetroffen dat normaal onder varkens circuleert, wordt dit een ‘variant influenzavirus’ genoemd. H1N1, H1N2 en H3N2 zijn de belangrijkste subtypes van varkensinfluenza A-virussen.

Menselijke infecties met varkensgriepvirussen komen sporadisch voor, meestal na directe of indirecte blootstelling aan varkens of besmette omgevingen. Er zijn sinds 2005 wereldwijd 50 gevallen van het influenza A-virus (H1N2) bij mensen gemeld. Geen van hen was genetisch gerelateerd aan de soort die nu is gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer