Minder vruchtbomen beschikbaar voor fruittelers

Een tekort aan uitgangsmateriaal voor fruittelers dreigt de komende jaren, waarschuwt LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.

Minder+vruchtbomen+beschikbaar+voor+fruittelers
© Haijo Dodde

De vakgroep baseert zich op cijfers van keuringsdienst Naktuinbouw. Daaruit blijkt dat de aantallen vruchtbomen voor de verkoop de komende jaren afnemen. Naast de bomen zelf verwachten vruchtboomkwekers dat er ook een tekort aan onderstammen kan ontstaan.

De verklaring hiervoor is volgens LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen dat de afgelopen jaren minder vruchtbomen zijn geproduceerd als gevolg van internationale marktontwikkelingen. De afzet in bijvoorbeeld Oost-Europa is afgenomen en de afzet in Rusland en Oekraïne stopte door de oorlog.

Cijfers van Naktuinbouw voor teeltmateriaal van veredelde fruitgewassen tonen de afname in de Nederlandse productie. In 2020 ging het bij appels nog om 11,8 miljoen stuks aan bomen die zijn aangemeld voor keuring. In 2023 was dit met 7,9 miljoen ongeveer een kwart minder.


Areaal moerbedden 15 procent kleiner

Het aantal in Nederland gekweekte perenbomen bedroeg in 2020 3,9 miljoen. Dat was in 2023 nog 3 miljoen. Voor kersenbomen was het totaal aan gekweekt uitgangsmateriaal in 2020 1 miljoen stuks en in 2023 675.000. Voor onderstammen geldt dat 15 procent van het areaal moerbedden uit de productie is gehaald.

De afzet van perenbomen is dit seizoen beter dan van appelbomen, meldt voorzitter Pieter van Rijn van de LTO-cultuurgroep Fruitgewassen als onderdeel van LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. 'Maar we weten niet wat de situatie over een paar jaar is. We kunnen de internationale markt ook niet beïnvloeden. Verschillende factoren hebben er invloed op.'


Vrije fruitrassen

De productie bestaat grotendeels uit vrije fruitrassen. Een deel bestaat uit clubrassen waarbij supermarktketens volgens Van Rijn de vraag bepalen. 'Er komen steeds meer clubrassen op de markt die vaak zijn gekoppeld aan afzetorganisaties die weer aan supermarkten leveren. Het maakt de keus voor fruittelers niet makkelijker, want ze willen onze bomen planten voor tien jaar fruitproductie of nog langer. Niet ieder clubras slaagt in de afzet aan consumenten.'

Ook wijst Van Rijn erop dat de kostprijs van vruchtbomen de laatste jaren is gestegen. Boomkwekers wensen daarom volgens hem dat fruittelers bomen vroegtijdig bestellen. 'Liefst voordat onderstammen worden ingekocht, vermeerderingsmateriaal wordt afgenomen en de vruchtboomteelt begint.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer