Boomkweker Han Fleuren: 'Ons geheim? Innoveren en samenwerken in de keten'

Boomkwekerij Fleuren in het Limburgse Baarlo is al honderd jaar leverancier van kwalitatieve vruchtbomen voor professionele fruittelers. 'Door mee te bewegen met de vraag en samen te werken in de keten, zijn we nog steeds relevant', aldus Han Fleuren.

Boomkweker+Han+Fleuren%3A+%27Ons+geheim%3F+Innoveren+en+samenwerken+in+de+keten%27
© Nieuwe Oogst

Hoe word je honderd jaar als kwekerij?

'Om relevant te blijven, moet je blijven innoveren en meebewegen met de vraag. Dat deden mijn opa en vader en dat doen we nog steeds. Met het bedenken van nieuwe rassen, boomvormen en plantsystemen, onderscheiden we ons in de markt. En we werken intensief samen.'

Onze klanten willen vruchten telen waar op dat moment vraag naar is

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo.

Met wie werken jullie samen?

'Met vrijwel iedereen in de keten. Onze klanten willen vruchten telen waar op dat moment vraag naar is. Daar stemmen we onze producten op af. En samen met een aantal handelskwekerijen hebben we TreeQuattro opgericht, een samenwerkingsverband dat plantmateriaal van nieuwe rassen op de markt brengt.'


Wat is een groot verschil met de beginperiode?

'De fruitverkoop via supermarkten. Dat betekende dat we vruchtbomen moesten ontwikkelen die uniforme partijen fruit konden leveren over een langere aaneengesloten periode. Op korte termijn zullen we onze vruchtbomen moeten aanpassen aan de verdergaande robotisering en het steeds beperkter wordende middelenpakket.'


Waarom is dit zo'n mooi vak?

'Ruim twee jaar werken we aan nieuwe vruchtbomen. Als we dan een bedankje krijgen omdat de bomen bij de klant goed zijn uitgelopen en er volop fruit aan hangt, zijn we supertrots. Het was toch lange tijd ons kindje. En het is handwerk.'


Tijd voor een feestje?

'Jazeker, het laatste weekend van augustus vieren we maar liefst drie dagen feest. Op vrijdag en zaterdag doen we dat samen met onze eigen medewerkers. Voor de zaterdag hebben we onze klanten en leveranciers uitgenodigd en op zondag stellen we ons bedrijf open voor iedereen uit de omgeving.'


Hoe zien de komende honderd jaar eruit?

'Ik heb geen idee. Wat ik wel weet, is dat we als bedrijf moeten blijven innoveren en meebewegen. Eigenlijk zoals we altijd hebben gedaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer