Pluimveeslachterij mag nog niet uitbreiden door twijfels over stank

Huiswerk voor de Overijsselse gemeente Hardenberg en Plukon. De pluimveeslachterij aan de Langewijk in Dedemsvaart mag de slachtcapaciteit niet uitbreiden voordat de leefbaarheid voor omwonenden goed is onderzocht.

Pluimveeslachterij+mag+nog+niet+uitbreiden+door+twijfels+over+stank
© Marcel Berendsen

De gemeente moet binnen drie maanden beoordelen of de stank rond de slachterij niet te groot wordt. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist in een rechtszaak die was aangespannen door omwonenden.

Plukon mag de slacht van pluimvee vergroten van 225.000 kippen per dag naar 360.000. Ondanks die flinke uitbreiding blijft de verwachte toename van lawaai aanvaardbaar en wordt nog steeds voldaan aan een al lang geldende geurnorm, beloofden het bedrijf en de gemeente.


Niet goed beoordeeld

Volgens de raad klopt dat maar ten dele. Het lawaai is volgens het beroepscollege wel goed beoordeeld en inderdaad aanvaardbaar. Maar de stank niet. In de omgeving van de pluimveeslachterij is namelijk een bedrijf actief dat polyester verwerkt, wat ook stank veroorzaakt. De gemeente had de stank van beide bedrijven moeten optellen om te zien of het leefklimaat van omwonenden daardoor niet te sterk wordt aangetast.

De gemeente maakte zich ervan af door te stellen dat Plukon zelf al kan voldoen aan de oude geldende geurnorm. Maar dat is volgens de Raad van State dus niet genoeg. Bij het vaststellen van het bestemmingsplan voor de uitbreiding weegt het leefklimaat van omwonenden zwaar, oordeelde de raad.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer