Krap aanbod en sterke vraag houden pluimveeprijzen op peil

Door het krappe aanbod van vleespluimvee en een sterke vraag naar kip blijven de prijzen voor pluimveevlees hoog. Zo wordt in Europa meer kip geïmporteerd, terwijl de export onder druk staat. De vooruitzichten in Nederland en Europa zijn positief.

Krap+aanbod+en+sterke+vraag+houden+pluimveeprijzen+op+peil
© Michiel Elands

Het aanbod wordt mede beperkt door uitbraken van vogelgriep in Europa en Latijns-Amerika en de hoge kosten, meldt Rabobank. Die is dan ook gematigd positief over de vooruitzichten voor de pluimveehouderij in de komende kwartalen. Sectorspecialist Jeroen van den Hurk verwacht dat het aanbod licht toeneemt, maar waarschijnlijk in balans blijft met de vraag vanwege de genoemde beperkingen.

Overigens ziet Van den Hurk dat de Europese kipproductie in het vierde kwartaal van 2022 met ongeveer 4 procent is gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Daarnaast daalde de productie van kalkoen met 7 procent en die van eenden met 20 procent. dit heeft geleid tot aanhoudende hoge prijzen voor vleeskuikens in Europa.


Hoewel de pluimveevleesprijzen in januari licht daalden, liggen die in de eerste twee maanden van dit jaar ruim 60 procent hoger dan in dezelfde maanden in 2022. Hier staat wel tegenover dat de voerprijzen 40 procent hoger liggen. De broedeierprijzen en indirect de prijzen voor eendagskuikens zijn minder hard gestegen en lagen vorig jaar ruim 30 procent boven het niveau van 2021. Van den Hurk verwacht dat de marges voor de pluimveehouder hierdoor instant blijven.


Kip uit Oekraïne

Omdat kip het goedkoopste dierlijk eiwit is in tijden van druk op het besteedbaar inkomen, wordt nog altijd een sterke vraag verwacht. Wel wordt meer kip geïmporteerd door de hoge prijzen. Ook vanuit Oekraïne is meer kip naar Europa verkocht, dit is mede het gevolg van het opheffen van de importbeperkingen. Die toenemende import kan de prijs drukken, net als de toenemende productie in Polen.

Een prijsopdrijvend effect kan ontstaan bij beperkingen op importen uit Brazilië vanwege vogelgriep. Vooralsnog lijkt dit land vrij, maar in omringende landen speelt dit wel. 'Als Brazilië getroffen wordt door vogelgriep kan dit grote impact hebben op de wereldhandel van kip en belevering van Europa', aldus Van den Hurk. Vooral wanneer Zuid-Brazilië wordt getroffen kan de impact groot zijn, omdat hier 60 procent van al het vleespluimvee wordt gehouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer