Paprika presteert goed met lagere energie-input

Resultaten van het project 'Paprikateelt weerbaar richting fossielvrij' van Kas als Energiebron tonen aan dat de kasverwarming volledig kan worden ingevuld met teruggewonnen warmte van actieve ontvochtiging. Daarnaast kan een zeer lage energie-input worden behaald door te streven naar een hoge isolatie in de kas.

Paprika+presteert+goed+met+lagere+energie%2Dinput
© VIDIPHOTO

De hoge isolatie in de kas met paprika's is gerealiseerd door drie schermdoeken te gebruiken. In combinatie met actieve ontvochtiging met warmteterugwinning heeft dit ervoor gezorgd dat de energie-input van de proefkas zeer laag was. Vanaf week 12 tot en met week 41 is de kasverwarming zelfs volledig ingevuld met de teruggewonnen warmte van de actieve ontvochtiging.

De ontvochtigingsinstallatie heeft vooral in de nacht en vroege ochtend gedraaid, bij gesloten doeken en ramen. 'Na zonsondergang mocht de kas afkoelen', schrijft netwerkcoördinator Joke Vreugdenhil van de gewascoöperatie paprika van Glastuinbouw Nederland. Deze coöperatie is samen met Rijk Zwaan, de Ruiter Syngenta, Cultilene en Ludvig Svensson betrokken bij het project. De uitvoering ligt bij het Delphy Improvement Centre.


Bij het afkoelen van de kas is de ontvochtiging ook ingezet, door naverwarming van het systeem terug te schakelen. Tot en met week 41 zijn per vierkante meter 16,3 kuub gasequivalenten gebruikt voor de teelt. Daarvan was 12,1 kuub voor buiswarmte en 4,2 kuub voor het ontvochtigingssysteem. Per vierkante meter is 16,9 kuub aan gasequivalenten geoogst.


Laag uitvalspercentage

De proef besloeg 1.000 vierkante meter. Opvallend zijn de vitaliteit en het lage uitvalspercentage. Er zijn slechts drie planten uitgevallen. 'Ook in de laatste weken van de teelt is het gewas nog opvallend groen', meldt Vreugdenhil. 'Ook onderin het gewas. De wortelkwaliteit is over de hele teelt goed.' Volgens de onderzoekers brengt de goede gewaskwaliteit vragen naar boven over de rol van het kasklimaat in relatie tot de gewasgezondheid.

De onderzoekers melden dat ontvochtiging het gewas meer stimuleert om te verdampen. Daardoor zijn er mogelijk minder kritische momenten in de substraat. 'Maar op basis van deze proef kunnen daar nog geen conclusies aan worden verbonden. Feit blijft dat met weinig energie een gezond en productief gewas is gerealiseerd', staat op de website van Kas als Energiebron.


Plaagdruk

De plaagdruk was ook laag. Door de ramen van gaas te voorzien, is het tot het einde van de zomer gelukt om luis buiten de deur te houden. 'Maar ondanks dat luizen zich snel door de kas verspreiden, bleef het aantal luizen per plant laag. Daardoor waren er geen problemen met honingdauw', legt Vreugdenhil uit.

De laatste vruchten hangen nog aan de plant. Toch zijn de onderzoekers tevreden. 'Met een planting halverwege januari en een lagere energie-input is een opbrengst van tot nu toe 31 kilo per vierkante meter niet verkeerd. De proef biedt veel aanknopingspunten voor verdere energiebesparing in de paprikateelt', aldus Vreugdenhil.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer