Minister Van Der Wal op bezoek bij jagers in Nijkerk

Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof is maandag met jagers mee het veld in geweest. In polder Arkemheen bij het Gelderse Nijkerk bekeek zij hoe de jagers bijdragen aan biodiversiteit en optimalisering van het leefgebied van kwetsbare diersoorten.

Minister+Van+Der+Wal+op+bezoek+bij+jagers+in+Nijkerk
© Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

Van der Wal plaatste een broedkorf, kreeg instructies over ganzen houden en informatie over hoe belangrijk het is om jagers te helpen met hun wildtellingen. De Koninklijke Nederlandse Jagersverenging, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer en de Federatie Particulier Grondbezit (FPG) waren de organisatoren van het werkbezoek.

Een van de taken die jagers op zich nemen, is broedkorven plaatsen. Deze nestplaatsen voor onder andere wilde eenden zorgen ervoor dat eieren veilig kunnen worden uitgebroed. De minister ging met directeur Willem Schimmelpenninck van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging te water om een broedkorf te plaatsen. Van der Wal: 'Dit is ook wat jagers doen. Dat is ook de reden van mijn bezoek: met eigen ogen zien wat jagers kunnen betekenen voor de balans in het veld.'


Wildtellingen

Daarnaast maakte de minister kennis met de warmtebeeldkijker en werd ze bijgepraat over waarom wildtellingen belangrijk zijn voor jagers.

Dieren zoals de haas hebben minder ruimte. Maar dit betekent niet per definitie dat de hazen in de landbouwgebieden rond Nijkerk ook problemen ondervinden. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging gaf de minister mee dat algemeen voorkomende soorten gelijkstellen aan kwetsbare of bedreigde soorten het nagenoeg onmogelijk maakt om te blijven bouwen aan woningen en wegen. De jagersverenigingen en de FPG vinden dat Nederland dan op slot zou gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer