Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Je breekt je nek bijna over bietenpulp'

De vrachtwagens die de suikerbieten van de Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga naar de fabriek brengen, komen met schuimaarde en bietenpulp terug op de boerderij. Vooral het lossen van de vochtige pulp is niet altijd even eenvoudig en soms zelfs gevaarlijk.

De oogst van de grote percelen zonnebloemen zit er voor Huizinga en zijn team bijna op. Om op tijd de laatste hectares binnen te halen voordat er regen komt, vraagt hij zijn buurman om hulp.

Ook de bietenoogst verloopt goed. De vrachtwagens die de bieten afleveren bij de suikerfabriek, nemen schuimaarde mee terug. Dit is een restproduct dat ontstaat bij de zuivering van suikersap. Het is een kalkachtige meststof die de ondernemer maar al te graag gebruikt op zijn percelen.


Drogestofgehalte

De vrachtwagens die de bieten afleveren bij de fabriek, nemen behalve schuimaarde ook een ander restmateriaal mee terug naar de boerderij van Huizinga. Er komen vrachtwagens vol bietenpulp met een drogestofgehalte van rond de 22 procent.

Tijdens het lossen van de kiepwagens blijkt de combinatie van een aluminium bak en natte bietenpulp niet ideaal. De ondernemer en zijn medewerkers lopen met veel moeite in de schuine kiepbak omhoog om de pulp los te krijgen. De weg terug naar beneden gaat dan opeens sneller dan verwacht.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer