'BBB overtrad bankreglement door gebruik rekening ReMarkAble'

De BoerBurgerBeweging (BBB) gebruikte meer dan een jaar lang een bankrekening van marketingbureau ReMarkAble, het bedrijf van BBB-medeoprichters Henk Vermeer en Wim Groot Koerkamp.

%27BBB+overtrad+bankreglement+door+gebruik+rekening+ReMarkAble%27
© dirk hol

Door het gebruiken van de betreffende bankrekening, overtrad BBB het reglement van de bank. Dat stelt journalist Marcia Nieuwenhuis in haar boek 'Met de trekker naar de macht' over de politieke doorbraak van Caroline van der Plas. Het boek verschijnt vandaag (vrijdag).

De op 1 november 2019 opgerichte politieke partij liet haar financiën tot begin 2021 lopen via de Rabobank-rekening van ReMarkAble. In een persbericht van de uitgever van het boek, Prometheus, zegt Rabobank-voorlichter Guido Groot dat een zakelijke rekening niet gebruikt mag worden ten behoeve van derden. Uit privacyoverwegingen zegt hij echter niet in te kunnen gaan op ‘vragen over individuele klanten en onderliggende gegevens’.

BBB-secretaris Vermeer stelt in het boek dat de partij ‘toen pas een bankrekening kreeg’ aangezien ‘er toen ook pas sprake was van inkomsten’. Maar uit navraag bij circa honderd bedrijven in de agrarische sector blijkt volgens schrijfster Nieuwenhuis dat er in de beginfase van BBB al wel inkomsten waren. Zo zou bijvoorbeeld de Noord-Hollandse agrarische coöperatie CAV Agrotheek in 2019 zo’n honderd BBB-boeken hebben aangeschaft ‘als relatiegeschenk voor klanten’ ter waarde van zo’n 700 à 800 euro.


Maatschappelijk project

De BBB-oprichters zeggen in het boek de partij te zien als ‘een maatschappelijk project waar we als bedrijf nooit ook maar iets voor terug verwacht hebben’. Hoogleraar financial accounting Kees Camfferman van de Vrije Universiteit noemt het ‘niet wenselijk’ dat donaties aan een partij of opbrengsten van een boek dat duidelijk ten behoeve van die partij is geschreven op een bankrekening komen die niet van de partij is. ‘Transparantie naar de kiezer/donateur/klant toe’ lijkt hem ‘in zo’n geval voor de hand liggend, en ook in het belang van zo’n partij’.

Nieuwenhuis stelt ook dat er bij de BBB-webshop verwevenheid is met het marketingbureau van de medeoprichters. Zo werden in de BBB-webshop spandoeken verkocht van het marketingbedrijf. Vermeer laat in het boek weten dat er ‘binnenkort’ een nieuwe webshop komt ‘die volledig door de vereniging wordt beheerd en dan zullen ook de voorwaarden van BBB van toepassing zijn’.


De opbrengsten van de spandoeken zijn volgens Vermeer ‘voor de kas van BBB’. Dat die opbrengsten binnenkwamen bij een bedrijf wekt volgens hoogleraar externe verslaggeving aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Martin Hoogendoorn ‘zeker’ de schijn van belangenverstrengeling. Omdat een van de BBB-oprichters, Henk Vermeer, vervolgens zelf bij de politieke partij is gaan werken noemt hij dat ‘verbonden’.

Experts plaatsen vraagtekens bij de inkomsten die de partij opgeeft uit spandoeken, vlaggen en kleding. Hoogleraar accountancy Jan Bouwens van de Universiteit van Amsterdam merkt op dat dit ‘verder onderzoek waard is, want die bedragen lijken niet bij elkaar te komen’.


Reactie voorzitter

Voorzitter Erik Stegink van de BoerBurgerBeweging reageert in het kort op de publicatie. 'Alle inkomsten zijn altijd netjes verantwoord. Al eerder is inzage in de boeken gegeven aan de schrijfster. De oprichters van BBB hebben hun eigen geld er in gestoken en alle opbrengsten zijn altijd ten gunste van de partij ingezet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer