Minister Van der Wal: grote groep zat op opkoopregeling te wachten

Een grote groep veehouders zat te wachten op de opkoopregelingen Lbv en Lbv-plus. Dat stelt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal in reactie op Kamervragen van Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en Henk Nijboer (PvdA).

Minister+Van+der+Wal%3A+grote+groep+zat+op+opkoopregeling+te+wachten
© Dirk Hol

De vragenstellers noemen de door Van der Wal vaak omschreven 'woest aantrekkelijke' opkoopregelingen 'woest onaantrekkelijk'. Volgens Van der Plas en Nijboer valt het totale aantal veehouders dat zich vooralsnog heeft aangemeld voor de opkoopregelingen tegen. Tot half oktober meldden zich 644 boeren om gebruik te maken van de regelingen. Dat terwijl het kabinet zich met de aanpak richtte op de vrijwillige deelname van zo'n 3.000 ondernemers die worden gezien als piekbelaster.

Volgens Van der Wal laat het aantal van 644 juist zien dat er veel interesse is in de regelingen. Ze verwacht dat het aantal aanvragen tot het moment van sluiting van de aanvraagperiode nog verder toeneemt. Voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv-regeling) kunnen boeren zich nog tot 1 december melden. De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus) staat nog open tot 5 april 2024.


Gevraagd naar het geboden vertrouwen en perspectief schrijft de minister in haar beantwoording dat het aantal aanvragen aantoont dat beide regelingen perspectief bieden aan veehouders die hun bedrijf of een locatie daarvan willen beëindigen. Ze vindt, in tegenstelling tot Van der Plas en Nijboer, het aantal aanmeldingen dus ook niet laag. 'Het doel van de aanpak piekbelasting is nooit geweest om alle locaties die binnen de doelgroep vallen, te beëindigen', stelt de minister.

Van der Wal: 'De twee beëindigingsregelingen staan nu bijna vier maanden open en ruim 640 ondernemers hebben aangegeven interesse te hebben in de Lbv of de Lbv-plus. Het laat zien dat een grote groep ondernemers op deze aanpak zat te wachten. In de wetenschap dat ondernemers nog meer dan een maand de tijd hebben om zich in te schrijven voor de Lbv en nog ruim vijf maanden voor de Lbv-plus, verwacht ik dat er nog meer ondernemers zich inschrijven dan nu het geval is.'


Geen pauze

Van een pauzering van het piekbelastersbeleid wil Van der Wal niet weten. Van der Plas en Nijboer vragen daarom, in het licht van de in hun ogen teleurstellende animo, de demissionaire status van het kabinet en recente onderzoeken van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de NOS.


'De aanpak richt zich op 3.000 bedrijven die in totaal de grootste belasting hebben op overbelaste Natura 2000-gebieden. Hiermee is gestuurd op het reduceren van zoveel mogelijk stikstofneerslag. Ondernemers die aan de drempelwaarde voldoen, kunnen zich vrijwillig aanmelden. De beëindigingsregelingen staan komende maanden nog open en de animo is tot nu toe bemoedigend. Zoals aangegeven in de beantwoording van de Kamervragen over het UvA-rapport is het onderzoek vooral een bevestiging van bestaande kennis. Er zijn daarom geen directe gevolgen of aanleidingen om de huidige methodiek of het beleid te herzien. Datzelfde geldt voor het NOS-onderzoek.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer