BBB wil snelle oplossing voor stilgelegde biovergisters

De BoerBurgerBeweging (BBB) in Friesland wil dat de provincie snel met een oplossing komt voor biovergisters die stilliggen na de vondst van amfetamines in het digestaat. De partij wil dat het provinciebestuur bedrijven te hulp schiet en de regels aanpast.

BBB+wil+snelle+oplossing+voor+stilgelegde+biovergisters
© Peter Smit

Volgens de BBB gaat het om kleine hoeveelheden amfetamines, waarschijnlijk afkomstig uit met rioolslib vervuilde reststromen, die vrij snel weer afbreken in het milieu. Daarom wil de partij snel een oplossing. De financiële gevolgen voor getroffen bedrijven zijn immers groot.

Behalve voor een snelle oplossing voor de bedrijven pleit de partij ook voor het aanpassen van de regels, naar 'reële normen die in praktijk uitvoerbaar zijn', zegt Freerk Abma namens de BBB. 'We willen als samenleving overstappen op hernieuwbare energie. Het vergisten van mest en reststromen kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat moet de overheid niet alleen financieel ondersteunen, maar ook met passende regelgeving, zodat ondernemers daarin durven investeren.'


De partij ziet een patroon van onwerkbare milieuregels als het gaat om bijvoorbeeld PFAS, stikstof, afvoer van asbest en nu digestaat. 'Overal stelt de overheid strenge regels of normen vast en ontstaan en vervolgens juridische problemen waar welwillende ondernemers de dupe van zijn en waar ook de overheid zelf geen oplossing voor heeft', stelt de BBB.

De economische en maatschappelijke gevolgen staan volgens de partij in geen enkele verhouding meer tot de risico's voor het milieu. Abma: 'Alles wat we als mensen doen, heeft effect op de wereld om ons heen. Natuurlijk willen we de gevolgen voor het milieu aanvaardbaar en beheersbaar houden, maar de samenleving moet ook leefbaar blijven. Dat lijkt de overheid vaak te zijn vergeten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer