Kadaster: 2.176 hectare landbouwgrond volgebouwd met zonnepanelen

Landbouwgrond wordt relatief vaak gebruikt voor de bouw van zonneparken, maar het gaat om een gering gedeelte van de totale agrarische gebieden. In vijf jaar tijd zijn op 0,12 procent van de ruim 1,8 miljoen hectare landbouwgrond zonnepanelen verrezen. Het gaat om 2.176 hectare. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster.

Kadaster%3A+2%2E176+hectare+landbouwgrond+volgebouwd+met+zonnepanelen
© Jan Anninga

De verschillen tussen de provincies zijn groot. In Groningen en Drenthe wordt de meeste landbouwgrond gebruikt voor zonnepanelen, 0,25 procent van het totale aantal hectares agrarische grond. In Zuid-Holland en Noord-Brabant is juist minder landbouwgrond gebruikt dan gemiddeld, 0,06 procent.

Vijf jaar geleden was 60 procent van de oppervlakte van zonneparken nog agrarische grond. Dat was in een eerder onderzoek van het Kadaster in 2020 nog 63 procent. In Utrecht gaat het om 80 procent, in Zuid-Holland om 34 procent. Iets minder dan een kwart was 'overig groen'. Daaronder vallen bijvoorbeeld grasvelden, groenstroken langs wegen of zandvlaktes.


562 zonneparken

Niet alleen op landbouwgrond, maar ook langs spoorlijnen, wegen en bij de bebouwde kom wordt zonne-energie opgewekt. Nederland telde eind vorig jaar 562 zonneparken met een totale oppervlakte van 3.621 hectare. Het kleinste zonnepark is 1.002 vierkante meter, het grootste zonnepark ruim 1 miljoen vierkante meter, oftewel 100 hectare. Beide zonneparken werden gerealiseerd in de provincie Groningen.

Gelderland heeft met 89 parken de meeste zonneparken, gevolgd door Overijssel (62). Ook liggen er in Noord-Brabant en Noord-Holland veel zonneparken, maar die zijn in veel gevallen kleiner dan 2 hectare. De grootste zonneparken, groter dan 20 hectare, zijn vooral te vinden in Groningen en Drenthe. In Zeeland (24), Flevoland (22) en Utrecht (15) liggen de minste zonneparken.


Voormalig bosgebied

Bos hoeft zelden te wijken voor zonnepanelen: slechts 1 procent van het totaal is op voormalig bosgebied gebouwd. Van 3 procent wisten de onderzoekers het terrein niet precies te definiëren.

Verschillende partijen in de agrarische sector zijn kritisch op de bouw van zonneparken op landbouwgrond. BBB en LTO Nederland vinden dat Nederland niet mag worden volgebouwd met zonnepanelen. Dat zou onder ander ten koste gaan van de voedselvoorziening.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer