Wakker Dier roept supermarkten op enkel melk met keurmerk te verkopen

Wakker Dier waarschuwt voor melk zonder Beter Leven- of biologisch keurmerk, wat de organisatie sloopmelk noemt. Ze wil dat supermarkten alleen nog melk met een keurmerk in de schappen leggen. Volgens portefeuillehouder Ria Derks van LTO Melkveehouderij wordt in de sector juist scherp op diergezondheid en dierenwelzijn gelet.

Wakker+Dier+roept+supermarkten+op+enkel+melk+met+keurmerk+te+verkopen
© Twan Wiermans

'Sloopmelk is vloeibaar dierenleed', stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Volgens haar kunnen koeien 20 jaar worden, maar voor veel melkkoeien betekent een torenhoge melkproductie onder 'vaak slopende omstandigheden' dat ze op hun 6de naar de slacht gaan.

Verder staan koeien volgens Wakker Dier 85 procent van hun leven in een stal, die in de ogen van Hilhorst vaak niet goed is ingericht. Ze heeft het daarbij over vieze vloeren en harde ligplekken. Verder zou een kwart van de koeien ieder jaar uierontsteking krijgen en zouden veel koeien vruchtbaarheidsproblemen hebben.

Hilhorst roept supermarkten op enkel melk in de schappen te leggen die minimaal voldoet aan 1 ster Beter Leven of het biologische keurmerk. Op dit moment is dat volgens haar nog geen 10 procent van alle melk.


Volgens Derks is het belangrijk dat, wanneer wordt gekozen voor een keurmerk als Beter Leven, de markt dit ook oppakt. 'Voedsel moet betaalbaar blijven voor de consument. Die moet het geld er ook voor over hebben.' Verder wordt er volgens haar ook extra aandacht besteed aan dierenwelzijn via de Beter voor-keten van Albert Heijn en Foqus Planet van Royal Friesland Campina.

'Daarbij is de bedrijfsvoering op eigenlijk alle bedrijven op orde en is er veel aandacht voor dierenwelzijn en diergezondheid. Zo worden gezondheid en welzijn gevolgd met onder meer de KoeMonitor, KalfOK en het kalfvolgsysteem', vertelt Derks.

'Dit is van ieder bedrijf nadrukkelijk in beeld. Ook rond bijvoorbeeld de beheersing van ziekten, zoals IBR en BVD, worden stappen gemaakt. Het aantal bedrijven dat vrij is van deze ziekten neemt jaarlijks toe', legt Derks uit.


Plus 22 dagen levensduur

De inspanningen van de melkveehouderij komen ook naar voren in de CRV-jaarstatistieken. In het afgelopen boekjaar, van september 2022 tot en met augustus 2023, waren er 4.707 melkkoeien die meer dan 100.000 kilo melk produceerden. Dat zijn er 750 meer dan het jaar ervoor. Daarbij nam de gemiddelde levensduur met 22 dagen per koe toe naar 6 jaar en 65 dagen.

Dat niet iedere koe de 20 jaar haalt, ligt volgens Derks deels voor de hand. 'Een mens kan ook 100 jaar worden, maar dat haalt ook niet iedereen. We zetten de melkkoe in principe in voor de melkproductie. Wanneer de koe niet meer voldoende melk geeft om te renderen, wordt de keuze gemaakt voor een ander doel en is ze in de voedselketen als leverancier van vlees opnieuw waardevol.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer