EU wil rioolwater geschikt maken voor gebruik in landbouw

De milieuministers van de EU-landen vinden dat het afvalwater uit rioolzuiveringsinstallaties dermate moet worden gezuiverd dat het bruikbaar is voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Daarom moeten de kwaliteitscriteria van grond- en oppervlaktewater op termijn worden aangescherpt.

EU+wil+rioolwater+geschikt+maken+voor+gebruik+in+landbouw
© Vidiphoto

De EU zegt dat momenteel jaarlijks meer dan 40 miljard kubieke meter afvalwater wordt gezuiverd, maar dat slechts 2,4 procent daarvan daarna een zodanige waterkwaliteit heeft dat het geschikt is voor irrigatie.

Echt haast met deze nieuwe richtlijn blijken de milieuministers niet te hebben. In de plannen wordt een termijn van twintig jaar genoemd om de nieuwe norm te halen. Daarnaast moeten recent toegetreden EU-landen (in 2004 en 2006) acht tot twaalf jaar uitstel krijgen, omdat zij de afgelopen jaren al aanzienlijke investeringen hebben moeten doen om te voldoen aan de huidige EU-richtlijn.


'Water is een kostbare hulpbron die steeds schaarser wordt. Stedelijk afvalwater kan met beschikbare technologie met succes worden behandeld', aldus milieucommissaris Virginius Sinkevicius na afloop van de milieuraad in Luxemburg. Dat opent volgens hem veel mogelijkheden voor boeren om teruggewonnen water veilig te gebruiken voor irrigatie.


Van 2030 naar 2035

De milieuministers willen de nieuwe richtlijn tegen watervervuiling op enkele onderdelen afzwakken en meer uitzonderingen toelaten. Zo moet de verplichting om rioolwater beter te zuiveren niet in 2030 maar in 2035 ingaan. Daarmee wijken de milieuministers af van het voorstel van de Europese Commissie, en van het Europees Parlement dat juist meer ambitie heeft.

Verder willen de EU-ministers dat de verplichting tot rioolzuivering niet geldt voor dorpen en regio's met minder dan 1.250 inwoners. De Europese Commissie wil wel dat meer gebieden tot zuivering worden verplicht.

Waar voorheen alleen werd gekeken naar het natuur- en milieubelang van schoner water, gaan ook de gevolgen voor de volksgezondheid gelden. Er komt daarom een EU-brede verplichting om afvalwater ook te controleren op de aanwezigheid van ziektekiemen, besmettelijke bacteriën en gevaarlijke chemische middelen. Op die manier wil Brussel grip krijgen op de toename van medicijnresten in het rioolwater en PFAS-achtige 'eeuwige' chemicaliën die niet uit zichzelf afbreken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
  • Maandag
    19° / 10°
    70 %
Meer weer