USDA stelt wereldvoorraad tarwe opnieuw naar beneden bij

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verlaagt in het nieuwste World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport opnieuw de theoretische eindvoorraad voor tarwe. Deze staat nu op 1 juli 2024 op 258,1 miljoen ton. Dat is 0,5 miljoen ton minder dan in september was berekend en het laagste niveau sinds seizoen 2015-2016.

USDA+stelt+wereldvoorraad+tarwe+opnieuw+naar+beneden+bij
© Job Hiddink

In het Wasde-rapport van oktober staat ook dat de wereldwijde tarweproductie naar 783 miljoen ton is gedaald. Dat is 4 miljoen ton minder dan vorige maand. Dat is te wijten aan de lagere productie in Australië, Brazilië, Kazachstan en Ethiopië.

Daarentegen is de productie in de Verenigde Staten met 2,1 miljoen ton hoger inschat dan de maand ervoor. Daar staat de ingeschatte productie nu op 49,3 miljoen ton. De productie in Australië is met 1,5 miljoen ton verlaagd naar 24,5 miljoen ton vanwege de aanhoudende droogte in de meeste productieregio's.

De verlaging van de Kazachstaanse productie met 2 miljoen ton heeft te maken met tegenvallende groeiomstandigheden. De inschatting voor Kazachstan staat nu op 13 miljoen ton. Verder stelde USDA de productie van Ethiopië met 2 miljoen ton naar beneden bij tot 5,5 miljoen ton vanwege een kleiner geoogst areaal en droogte in augustus en september.


Minder verbruik

Daarnaast heeft het Amerikaanse landbouwministerie het wereldverbruik van tarwe een tikkie verlaagd. Het wereldverbruik is met 3 miljoen ton verlaagd naar 792,9 ton. Dat komt vooral door minder gebruik van veevoer en restproducten voor Rusland en Kazachstan.


Tot slot is de wereldhandel met 1,1 miljoen ton gedaald tot 206,3 miljoen ton vanwege minder export door Australië, Brazilië en Kazachstan. De hogere export door Rusland is onvoldoende om dat te compenseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer