Tarweprijs stijgt nauwelijks na verlaging wereldvoorraad

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA berekent in het meest recente World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport de theoretische eindvoorraad voor tarwe op 1 juli 2024 op 258,6 miljoen ton. Dit is het laagste niveau sinds het seizoen 2015-2016.

Tarweprijs+stijgt+nauwelijks+na+verlaging+wereldvoorraad
© Dirk Hol

De daling van de berekende eindvoorraad ten opzichte van de prognose in augustus is 7 miljoen ton. Ook stelt USDA vast dat de wereldwijde tarweproductie in het seizoen 2023-2024 met 787 miljoen ton voor het eerst sinds zes jaar daalt ten opzichte van het voorgaande oogstseizoen.

Ondanks de tegenvallende verwachtingen voor het aanbod van tarwe blijft de reactie van de internationale markt beperkt tot een lichte prijsstijging. Begin deze week noteerde de Matif in Parijs 238 euro per ton maaltarwe. Dat is ongeveer 6 euro meer dan de week ervoor, maar ook bijna 100 euro lager dan een jaar geleden. Terwijl toen de berekende voorraden een stuk hoger waren.Het lijkt erop dat de beschikbaarheid van voldoende mais op de wereldmarkt de volatiliteit van de tarwemarkt tempert. Daarnaast hebben handelaren inmiddels iets meer vertrouwen in de leveringszekerheid van graan vanuit Oekraïne en ook Rusland.

De verlaging van de wereldwijde tarweproductie door USDA komt voor rekening van Australië, Canada, Argentinië en de Europese Unie. Voor Australië meldt het Wasde-rapport een aanpassing van de prognose van 29 naar 26 miljoen ton door droogte in een aantal belangrijke teeltgebieden. Hetzelfde geldt voor Canada. Daar vallen de uiteindelijke oogstresultaten vooral in de prairieprovincies tegen ten opzichte van vorig jaar, toen de groeiomstandigheden gunstiger waren. In de Europese Unie zijn er vooral zorgen over de kwaliteit van de tarwe.


Wereldverbruik

Tegenover de lagere productieprognose en lagere beschikbaarheid is het wereldverbruik van tarwe nauwelijks naar beneden bijgesteld. Voor China en ook voor de EU is de verwachting dat de consumptie iets toeneemt. USDA gaat ervan uit dat juist in China en in de EU door de tegenvallende kwaliteit van het geoogste product meer tarwe gebruikt gaat worden voor veevoer.De nieuwe prognosecijfers in het Wasde-rapport zorgen ervoor dat de theoretische eindvoorraad wereldwijd daalt tot een berekend volume van 258,6 miljoen ton op 1 juli 2024. Deze voorraad is goed voor nog geen 17 weken consumptie. Ondanks het naar beneden bijstellen van de strategische voorraad in China ligt daar volgens USDA nog steeds meer dan de helft van de wereldvoorraad aan tarwe opgeslagen.


Zwaard boven de markt

Sommige analisten stellen dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne als een zwaard van Damocles boven de tarwemarkt blijft hangen. Aan de andere kant is er voldoende optimisme over de beschikbaarheid van tarwe uit zowel Rusland als vanuit Oekraïne via andere routes dan de Zwarte Zee.

Meelfabrikant Koopmans wijst er zelfs op dat ondanks de toegenomen vijandelijkheden de relatief goedkope Russische tarwe de toon zet op de internationale exportmarkt. Dat zet de Amerikaanse en Europese tarweprijzen onder druk.

USDA heeft zowel voor Rusland als voor Oekraïne de exportvolumes voor het seizoen 2023-2024 naar boven bijgesteld. Rusland is in enkele jaren uitgegroeid tot veruit de grootste tarwe-exporteur met naar schatting 49 miljoen ton beschikbaar voor de wereldmarkt.

De Europese Unie komt op een tweede plaats met 37,5 miljoen ton. Voor Oekraïne is het verwachte exportvolume verhoogd van 10,5 tot 11 miljoen ton. Dit is wel nog steeds behoorlijk lager dan voor de oorlog met Rusland. In 2019-2020 exporteerde Oekraïne nog meer dan 20 miljoen ton tarwe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer