Mais wereldwijd ruim beschikbaar

Korrelmais is wereldwijd ruim beschikbaar voor diervoeders. In Europa is het aanbod nu nog krap, voorafgaand aan het oogstseizoen. Pas in oktober komt de maisoogst los en is er meer te zeggen over het aanbod. Daardoor is mais nu nog niet echt een koopwaardig product voor enkelvoudige diervoeders.

Mais+wereldwijd+ruim+beschikbaar
© Marcel Berendsen

Zowel in Brazilië als de Verenigde Staten is een ruime voorraad mais beschikbaar. De Braziliaanse mais gaat vooral naar China, waardoor er voor de mais uit de Verenigde Staten andere bestemmingen moeten worden gezocht.

De oogstramingen in de Verenigde Staten zijn naar boven bijgesteld in het laatste Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Ondanks de wat lagere opbrengsten per hectare is de opbrengst ruimschoots hoger doordat het areaal mais in de Verenigde Staten flink toenam.

De lokale Europese markt voor tarwe is wat ruimer door Oekraïne

Wouter Hazeleger, inkoper ABZ Grondstoffen

Tarwe tegenovergesteld

Bij tarwe is juist het tegenovergestelde aan de hand dan bij mais constateert inkoper Wouter Hazeleger van ABZ Grondstoffen. 'Daar zien we juist dat het aanbod wereldwijd krap is, terwijl het op de lokale markt, in Europa, wat ruimer is. Dit komt onder meer door Oekraïense tarwe die op de Europese markt terechtkomt. Dit kan later als gevolg van de wereldwijde krapte weer veranderen. Het zou best kunnen dat tarwe de komende periode een koopwaardig product wordt.'

Volgens de voerleverancier is raapzaadschroot in ieder geval een product dat in deze periode aantrekkelijk is om te kopen. Er is veel raapzaad beschikbaar, waardoor de raapzaadprijzen onder druk staan. 'De crushmarges zijn uitstekend en er wordt dus maximaal gecrusht.'

Dit biedt veehouders een alternatief voor soja. Soja is u duur door het krappe aanbod sojaschroot. Als gevolg van droogte in augustus in de Verenigde Staten valt de opbrengst van soja lager uit. De mais in de Verenigde Staten was al ver genoeg om geen last te hebben van de droogte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer