Tweede Kamer kritisch over fiscale maatregelen glastuinbouw

De Tweede Kamer heeft bedenkingen bij het nut, de noodzaak en de uitvoerbaarheid van de voorgestelde fiscale maatregelen voor de glastuinbouw. De zorgen over de impact van deze belastingen op het toekomstperspectief van telers, het CO2-sectorsysteem en de elektriciteitsopwekking in Nederland zijn onder politieke partijen groot.

Tweede+Kamer+kritisch+over+fiscale+maatregelen+glastuinbouw
© Job Hiddink

In de Tweede Kamer werden er daarom kritische vragen gesteld aan het kabinet over het wetsvoorstel. Glastuinbouw Nederland juicht de inzet van de Tweede Kamer op dit cruciale dossier toe, meldt de brancheorganisatie op haar website.

Meerdere partijen dienden op 5 oktober schriftelijke vragen in over het Wetsvoorstel fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw. Glastuinbouw Nederland had eerder Kamerbreed inbreng geleverd voor dit overleg van de Vaste Kamercommissie voor Financiën. Daarnaast zijn er de afgelopen tijd diverse gesprekken gevoerd met Tweede Kamerleden over de gevolgen van het kabinetsvoorstel.


Forse impact

De Tweede Kamer valt vooral over de forse impact die fiscale maatregelen zullen hebben op de sector. Waar het coalitieakkoord een opbrengst van slechts 133 miljoen euro raamde, verwachten Wageningen University & Research en Trinomics eerder dat de lasten in 2030 zullen oplopen tot ruim 600 tot 740 miljoen euro.


Meerdere politieke partijen vragen zich volgens Glastuinbouw Nederland terecht af hoe het kabinet dit verschil verklaart. Verder zijn er zorgen over de warmtetransitie. Partijen vrezen dat afschaffing van de wkk-vrijstellingen mogelijk tot meer CO2-emissies door gas- en kolencentrales leidt. Zo wil D66 weten wat de effecten zijn als deze wet niet doorgaat en of er geen mogelijkheden zijn om de lasten voor telers te dempen.


Versneld doorvoeren

Daarentegen pleit GroenLinks/PvdA juist voor het versneld doorvoeren van deze fiscale maatregelen. De gezamenlijke fractie stelt dat ze haaks staan op de Nederlandse klimaatdoelen en Europese marktafspraken. GroenLinks/PvdA vraagt het kabinet of het verlaagd tuinbouwtarief niet al per 2024 volledig kan worden afgeschaft en of de regeling voor het inperken van de WKK-vrijstellingen niet kan worden vereenvoudigd.

Namens het kabinet beantwoordt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst deze vragen voor het commissiedebat Financiën op woensdag 18 oktober. In dat debat spreekt de Tweede Kamer met een brede kabinetsdelegatie over zijn belastingplannen voor 2024.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer