Forse verhoging voor vezelgewassen in ecoregeling 2024

De vergoeding voor de teelt van vezelgewassen in 2024 binnen de ecoregeling in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) krijgt een forse plus. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekendgemaakt.

Forse+verhoging+voor+vezelgewassen+in+ecoregeling+2024
© Job Hiddink

Het bedrag voor de teelt van vezelgewassen in regio 1 wordt verhoogd van 129 euro naar 720 euro per hectare. Voor regio 2 geldt een verhoging van 298 euro naar 390 euro per hectare. Het totaalaantal punten voor de vezelteelten, zoals vlas en hennep, blijft ongewijzigd. 17 punten is het hoogst haalbare binnen de hoofdteeltmaatregelen.

'Met deze positieve wijzigingen krijgt de teelt van vezelhennep de waardering binnen de ecoregeling die hij verdient', stelt verwerker Hempflax uit het Groningse Oude Pekela in een persbericht. 'Om de groei in afzet te kunnen voorzien, is een significante uitbreiding van het areaal voor 2024 nodig. De aanpassing van de ecoregeling stimuleert areaaluitbreiding.'


Twee regio's

De ecoregeling binnen het GLB bestaat uit twee regio's met acht gebieden. Onder regio 1 vallen de Veenkoloniën, Oostelijke beekdalen en ontginningen en de Zuidelijke beekdalen en ontginningen. Regio 2 bestaat uit Bouwhoek, Hogeland en Oldambt, Noordelijk weidegebied, Flevopolders, Westelijk Holland en Zuidwestelijke delta en rivieren.


Eerder dit jaar had de Tweede Kamer al in een motie opgeroepen de vergoedingen voor de vezelteelten te verhogen. Toen zag landbouwminister Piet Adema daarvoor nog geen ruimte in de regelgeving. Hij zag zich belemmerd door Europese staatssteuncriteria.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer